La cinquena onada ha deixat un balanç de dos nens morts del grup d’edat d’entre 0 i 9 anys, segons consta en les dades de la pandèmia publicades pel Departament de Salut. Aquestes són les úniques defuncions dins d’aquest grup que consten fins ara en l’espai de Dades Covid des de l’inici de l’emergència sanitària, que va començar el març del 2020. Fonts del departament han confirmat a EL MÓN que, en el període que abraça la cinquena onada s’han produït dues morts de persones menors de 9 anys, una el 21 de juliol i una altra el 31 d’agost. La cinquena onada va començar a pujar de forma exponencial en el nombre de casos a principis de juliol i va assolir els seus valors màxims el dia 31 d’aquell mes, moment en què la pandèmia va iniciar la lenta desacceleració, fins arribar al punt més baix els darrers dies.

Es tracta de morts del tot inusuals, tenint en compte que els nens d’aquestes edats que es contagien superen satisfactòriament la infecció, apunten els experts. L’epidemiòleg Quique Bassat, investigador ICREA a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, apunta en declaracions a EL MÓN que el més probable és que es tracti del cas de dos infants amb “patologies prèvies”.

Aquestes dues morts són tan inusuals que fins i tot els analistes de dades troben difícil definir un valor concret sobre la taxa de mortalitat en aquest grup d’edat. L’investigador del grup Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Enric Álvarez apunta que “és tan esporàdic que no es pot donar una magnitud precisa”. Segons un estudi de l’Associació Espanyola de Pediatria del mes de març, la taxa de mortalitat per Covid-19 en població pediàtrica a nivell mundial és menor del 0,08%, mentre que en població pediàtrica de menys de 14 anys a l’estat espanyol és de 0,042 per cada 100.000 habitants. “Però amb molt marge d’error”, puntualitza Álvarez sobre aquestes dades.

L’investigador insisteix que “la probabilitat és tan baixa que es fa difícil fer una estimació” perquè “no és el mateix cas que els joves de 20 a 30 anys”. Durant la cinquena onada no apareixen a dades de defuncions registrades en el grup de 10 a 19 anys, però sí dues morts en el grup de 20 a 29 anys: una el 23 de juliol i una altra el 14 de juliol. En edats superiors, la mortalitat ja augmenta. En aquests moments des de l’1 de juliol consten 11 defuncions en el grup 30-39 anys i 17 defuncions en el grup 40-49 anys.

‘Conseqüències’ de la vacunació

L’increment de la incidència de la Covid-19 en els grups de menys edat ha fet que en algun moment la cinquena onada s’anomenés com la dels “joves”. L’augment de casos entre els joves va ser una conseqüència indirecta de la campanya de vacunació, perquè a mesura que els grups d’edat més avançada quedaven protegits, el virus es va expandir cap als grups en els quals la vacuna no havia arribat, i per tant havien esdevingut més vulnerables.

Aquesta nova ruta del virus va coincidir amb el moment en què s’aixecaven restriccions i el curs acadèmic acabava, quan la interacció social es multiplicava. Per acabar-ho d’adobar, la variant de la cinquena onada ha estat la Delta, que té una càrrega viral molt més forta que els virus anteriors. Els darrers mesos la vacunació ha avançat entre els joves i s’ha produït una major incidència en el grup de 0 a 9 anys, franja en la qual fins ara no s’havien registrat morts. De moment la vacuna está disponible a partir dels 12 anys, però Pfizer ja en prepara una per a nens d’entre 5 i 11.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ja que passava per aquí a octubre 09, 2021 | 17:22
  Ja que passava per aquí octubre 09, 2021 | 17:22
  La nova ruta del virus, hahahaha! Feu pena! 30 morts en tres mesos, 'atribuïts' a la falsa pandèmia, que us recordo, que és una pandèmia d'un virus que ningú no ha aïllat, ni purificat, ni seqüenciat realment (no mitjançant la biblioteca digital), NINGÚ. La primera prova és DEMOSTRAR l'existència del virus en els morts. Potser per això no es fan autòpsies? Feu pena. Podríeu relacionar al costat, el nombre de morts per càncer, atacs de cor, trombes, etcètera, no us sembla? I no sospiteu res estrany en el fet que després de la vaccinació, siguin els joves els que emmalalteixen? No sabeu que els vaccins provoquen miocarditis en els joves? Sabeu que aquests joves tenen el cor 'tocat' per sempre? No us n'informa d'això el ISG de Soros? I la nova ruta del virus, és ja tractar el lector com a deficient mental profund! Podeu explicar com una 'cosa' que no és viva canvia de ruta? Feu pena. Suposo que els amos que us mantenen i als quals obeïu omplint les pàgines d'absolutes mentides i incorreccions científiques, us hauran garantit la recompensa per la participació en aquest crim massiu. No ho oblidarem, però: són crims de lesa humanitat.
  • Icona del comentari de: Joan a octubre 09, 2021 | 21:40
   Joan octubre 09, 2021 | 21:40
   Totalment dácord. He sentit un programa de catalunya radio aquest mati, que el "debat" (al final era un sermo a favor del passaport covid i inoculacions obligatories) era entre 3 persones a favor del passaport covid. M´ha fet molta pena sentir el que han dit; basicament he notat molta ignorancia i feixisme. En aquest any i mig no he sentit ni vist cap debat entre defensors i detractors de tota aquesta farsa. Sempre han sigut monolegs i discursos dels defensors de les inocul.lacions.
  • Icona del comentari de: jac jou a octubre 10, 2021 | 08:17
   jac jou octubre 10, 2021 | 08:17
   Ben dit.
 2. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 10, 2021 | 08:29
  ciutadà octubre 10, 2021 | 08:29
  Tota noticia o comunicació provinent d'un estament oficial, s'ha de considerar falsa mentre no es demostri el contrari. Així de clar i senzill.
 3. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 10, 2021 | 08:29
  ciutadà octubre 10, 2021 | 08:29
  Tota noticia o comunicació provinent d'un estament oficial, s'ha de considerar falsa mentre no es demostri el contrari. Així de clar i senzill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa