Els nens ja són el grup amb la incidència de Covid-19 més elevada

Els experts assenyalen que el grup d'edat que no està vacunat pot convertir-se en un "nínxol" contagiador

El progrés en la vacunació de les totes les franges d’edat en què és possible rebre el vaccí, a partir dels 12 anys, ha fet que la incidència de la Covid-19 hagi baixat en general però que presenti en canvi unes xifres elevades en la franja dels més petits, entre els 0 i els 9 anys. Amb dades fins a 19 de setembre, la incidència de la Covid-19 en aquest grup és de 60,12, mentre que els grups d’edat per damunt dels 50 anys la tenen de 28,46. La vacunació a Catalunya ha tancat aquesta setmana la seva primera fase i el grup d’edat que encara no té accés a la immunitat induïda per les vacunes s’ha vist afectat convertint-se en el més vulnerable.

El cap de pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, Juanjo García, explica en declaracions a EL MÓN que amb el descens de la incidència generalitzada en tota la població ara no es veuen molts casos de nens hospitalitzats, però sí que és cert que les dades mostren una incidència elevada “perquè és el grup d’edat que ara és susceptible d’agafar la Covid-19 perquè no ha estat vacunat”. L’expert creu que el grup “pot actuar com a nínxol” i el que pot passar és “que es vagin contagiant”.

El grup de 0 a 9 anys pot convertir-se en un “nínxol” on el virus pugui evolucionar

Aquesta situació no hauria de ser problemàtica si la incidència a nivell comunitari es manté estable, però aquest doctor de l’Hospital Sant Joan de Déu admet que, en cas que es tornés a disparar, es podria produir “el que ha passat a l’estiu amb els joves i els adolescents”. Durant la cinquena onada els contagis s’han disparat exponencialment entre els grups d’edat que no estaven encara vacunats.

Un augment de la incidència entre els més petits també pot “ser l’inici perquè a partir d’aquí la gent no vacunada més gran o que ha perdut immunitat” es pugui infectar. García, qüestionat sobre la possibilitat que això passi, admet que “en teoria almenys sí que podria passar això”. Tot dependrà però fins a quin nivell d’augment pugui arribar ara la pandèmia, amb més d’un 70% de població protegida de la malaltia greu. Els experts han predit una sisena onada petita, que ni tan sols descriuen de moment com a onada, que seria més benigne que la cinquena.

A l’Hospital Sant Joan de Déu la major part de casos s’han vist a urgències en nens que tenen afectacions generalment molt lleus. “Podríem dir que és similar a qualsevol infecció respiratòria, amb febre, maldecap, dolor amb simptomatologia de vies altes i poca afectació greu”, afirma el doctor García. Tot i així, sí que hi ha hagut ingressos a l’hospital, en un percentatge molt baix de nens que els metges han preferit mantenir en observació i, en tots els casos, han evolucionat de forma favorable.

La síndrome que preocupa

El que ha preocupat en canvi és la síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica, que es presenta uns dies després d’haver patit la Covid en nens “que vénen amb simptomatologia diversa, però que normalment són quadres de febre alta”. Els casos que han arribat a l’hospital han estat escassos, però són els que “ens han preocupat”, admet el metge. Amb un tractament de cures intensives els casos que han ingressat han evolucionat de forma satisfactòria.

Precisament un augment de la incidència de la Covid-19 en els propers mesos fa patir els experts per un augment dels casos d’aquesta síndrome. El metge pediatra de l’Hospital Trueta de Girona, Borja Guarch, sosté en declaracions a EL MÓN, que si augmentés el número de contagis de Covid hi podria haver un ressorgiment de casos de nens patint la síndrome més preocupant, que també han vist en el seu centre hospitalari. “En molts casos acaben a cures intensvies per rebre drogues com l’adrenalina que se’ls han d’administrar per augmentar la tensió”, explica el doctor. Els casos de Covid-19, com en el cas de l’Hospital Sant Joan de Déu, aquí també s’han vist a les urgències, però no han requerit generalment hospitalització.

Nens entrant i pares a l'exterior de l'escola Sant Pau de Figueres | ACN
Nens entrant i pares a l’exterior de l’escola Sant Pau de Figueres | ACN

Guarch també és responsable de la unitat de Covid persistent del Trueta i afirma que també hi arriben casos de nens. Ara, però, assenyala que el que veuen és sobretot “un augment de casos en preadolescents” amb símptomes com cefalea o palpitacions. En aquest centre hospitalari s’ha hagut de muntar una circuit de neuropsicologia i també una psicòloga fa teràpia de grup per afrontar la malaltia.

Els nens també poden patir covid persistent, com han vist en alguns hospitals a Catalunya

Tant García com Guarch consideren molt bona notícia l’anunci que ha fet aquesta setmana Pfizer BioNTech sobre els assajos de la vacuna amb nens d’entre 5 i 11 anys. Aquest fet, si s’accelera amb l’aprovació de les agències reguladores, podria evitar que es complissin les pitjors previsions sobre els contagis a través dels més petits. Mentre hi hagi circulació del virus els metges són partidaris de mantenir les mesures de protecció també en la relació amb els més petits. Ara bé, Guarch apunta que els estudis fins ara han demostrat que en general els nens adquireixen la Covid dels adults i no al revés.

Salut teu ferro a l’assumpte

Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, preguntada sobre la qüestió va dir dimecres que en l’augment de la incidència de la Covid-19 entre els més petits pot haver-hi influït el fet que “s’han estat fent més tests en aquestes edats al voltant de les activitat de lleure d’estiu i ara també a les escoles”. Cabezas ha dit que als centres escolars la situació “és molt bona”. La secretària de Salut Pública ha afegit que de moment “la situació dels infants amb la Covid no és una situació que ens preocupi”.

Comentaris

    un marcià per l'espai sideral 26/09/2021 1:39 am
    La censura de comentaris, corrobora la meva opinió. Ningú que sap que té la veritat, temerà per les objeccions que se li puguin fer. Per què censureu aleshores els meus comentaris, documentats amb testimonis d'eminents científics?

Nou comentari