El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Es redueix la pressió hospitalària i s’apropa el pic de la sisena onada
  • CA

Els contagis de Covid continuen desbocats, però es redueix la pressió hospitalària. El departament de Salut ha notificat 45.812 casos de Covid-19 en les últimes 24 hores, el que suposa que Catalunya ha superat els 1,7 milions de casos de la malaltia. Malgrat que aquestes dades no són tranquil·litzadores sí ho són les d’hospitalitzats.

La pressió als centres hospitalaris s’ha reduït gràcies a les altes que han rebut 54 persones ingressades a planta, el que deixa la xifra en 2.618, i les 25 persones que han sortit de les Unitats de Cures Intensives (UCI), que freguen els 500 pacients (504). El cap de malalties infeccioses de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, deia en declaracions a aquest diari que donat el nombre de contagis diari, en altres onades menys benignes el nombre d’hospitalitzats no baixaria dels 4.000, el que demostra que Òmicron és menys agressiva.

Dades menys esperançadores són les de les defuncions. Salut ha notificat 35 morts en les últimes 24 hores i el nombre total de defuncions ha pujat a 25.184. El risc de rebrot tampoc és una bona notícia, perquè creix 233 punts i ja frega els 6.000 (5.739), tot un rècord.

L’Rt, en canvi, mostra una desacceleració en la velocitat de transmissió, un dels factors que els experts utilitzen per determinar si s’ha arribat al pic de la pandèmia. Aquest dimecres es situa en 1,22, una centèsima menys que dimarts. A més, segons les dades de Salut, el nombre de contagis diaris ha anat baixant de manera progressiva en l’última setmana. A principis de la setmana passada, coincidint amb la tornada a les escoles, es van notificar gairebé 40.000 contagis en un sol dia, però des de llavors els positius diaris han anat baixant i els últims tres dies han rondat els 20.000 un cop consolidades les dades. Les autoritats sanitàries esperen que es consolidi la tendència a la baixa per certificar que la sisena onada ha tocat sostre.

A punt d’assolir el pic però amb totes les restriccions

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anunciar aquest dimarts que el Govern revisarà les mesures contra la Covid cada setmana, i no cada dues com es feia fins ara. Plaja va celebrar que alguns indicadors de la pandèmia, com ara la positivitat, mostrin que estem a punt d’arribar al pic de contagis “malgrat que encara no hi som” i va explicar que faran una “monitorització” més intensa dels casos. La portaveu va comprometre’s que les mesures “no estaran un dia més del necessari”. Per això, el Govern va decidir retirar una de les mesures més restrictives, el toc de queda, malgrat que la resta les va mantenir perquè “la xifra de contagis és de rècord“.

Les autoritats sanitàries aposten per mantenir les mesures fins assolir el pic de la sisena onada, que els experts consideren que “està a tocar”. Així, segueix vigent la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones, el tancament de l’oci nocturn i les restriccions d’aforament als restaurants, comerços, gimnasos i teatres. El Govern intenta evitar “nous rebrots” que compliquin la situació si es retiren massa ràpid aquestes mesures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa