El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus fa néixer iniciatives de suport a la gent gran confinada en soledat
  • CA

Roda de Ter és un municipi de sis mil habitants situat a la part baixa de la Plana de Vic. Com a la resta de Catalunya, des de dissabte els carrers són buits. Tots, excepte l’avinguda de Miquel Martí i Pol, on hi ha un Bonpreu atapeït a qualsevol hora del dia. Alguns dels qui hi van són voluntaris de la Comissió Roda Jove que fan la compra per persones grans o que formen part de la població de risc.

La Comissió, després de parlar amb l’Ajuntament, ha compartit un cartell en què expliquen el funcionament del seu servei: en trucar a un dels dos telèfons proporcionats, el voluntari recull a l’adreça els diners i la llista de la compra i retorna després el tiquet, el canvi i la compra al domicili. En el comunicat recalquen que “la compra es deixarà a la porta i s’evitarà el contacte entre persones” per seguir amb les mesures de seguretat. La Comissió té fins a vint i set voluntaris que han començat avui aquesta iniciativa. En un principi, van considerar també oferir servei de cangur, però es va descartar pel risc de contagi. 

Antonia Serra és una de les persones que els demana ajuda. Explica a ‘El Món’ que forma part de la població de risc per uns problemes al cor i els metges li han repetit desenes de vegades que “només surti de casa si és totalment imprescindible”. Abans, assistia cada dia al casal del poble, però des que és tancat ocupa el seu temps en llegir novel·les, netejar la seva col·lecció de didals i fer sopes de lletres amb la televisió de fons. “Es fa molt pesat, però només podem esperar que tot passi”, conclou mentre es posa una bata negra i les sabatilles d’anar per casa.

Mar Costa és voluntària al barri de Sant Andreu, a Barcelona. S’ofereix per fer la compra per tots els avis i població de risc de la seva escala. “La idea va sorgir quan vaig pensar en els meus avis, ja que m’agradaria que si jo no pogués cuidar-los, algú altre ho fes”, explica Costa. La voluntària demana no oblidar aquella gent gran que no té família, i subratlla que té disponibilitat per ajudar durant tota la quarantena. “Aquesta iniciativa la podríem fer sempre, però la majoria de gent gran gaudeix de sortir a comprar i a donar un vol”, afirma la voluntària. Costa també forma part de Suport Mutu Sant Andreu, una xarxa de suport al barri on donen idees sobre què fer durant la quarantena i com ajudar els més vulnerables.  

Xarxa de Suport Mutu del barri de Sant Andreu (Twitter)

La gent gran és un d’aquests col·lectius més vulnerables, per això els qui els envolten han de tenir especial precaució. Patrícia Sánchez passa aquests dies sola a la seva residència de Barcelona per evitar que la seva mare, operada fa poc, passi per riscos innecessaris. De moment, la feina la té entretinguda, però explica que també aprofitarà per posar-se al dia amb les lectures, les series, netejant i reorganitzant, “tot de coses que no fem per manca de temps”. “És el moment de ser responsables amb nosaltres i amb la resta, per això he preferit quedar-me sola que posar en risc la salut dels qui m’envolten”, afirma durant una videoconferència amb una de les seves amigues més properes. Després, encén el portàtil de l’empresa amb el que treballarà des de casa durant, almenys els pròxims quinze dies, i enceta la feina.

 

A les xarxes s’han impulsat multitud d’iniciatives per tal d’ajudar la població de risc o en situació de vulnerabilitat a superar aquests dies complicats. S’han multiplicat els continguts audiovisuals gratuïts, les ofertes de cangurs pels qui han d’anar a treballar i no saben què fer amb els fills, els joves voluntaris per ajudar els més grans i fins i tot alguns músics han ofert concerts online per fer del confinament quelcom més amè. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa