El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus buida les farmàcies
  • CA

El paisatge urbà ha començat a poblar-se de persones que es cobreixen el rostre amb mascaretes, un dels productes icònic en la lluita contra el coronavirus que ara mateix ha desaparegut de la majoria de farmàcies. Juan Carlos Garcia, responsable d’una farmàcia al districte de Sants Montjuïc, comenta que ara per ara és molt difícil posar-ne a la venda, que els xinesos “han arrasat amb elles” i que després Itàlia va acabar de “reblar el clau”.

Té la farmàcia buida i ningú fent cua perquè, de fet, els productes que s’han popularitzat amb la crisi del coronavirus han desaparegut del mapa. “La gent ve a buscar de tot, compren tot allò que senten per la ràdio”, diu amb un mig somriure i un punt sorprès per la reacció que ha vist els darrers dies.

Darrere de les mascaretes també hi ha manca de termòmetres, gels desinfectants i d’alcohol, un succedani que la gent que no troba gels s’ha endut tot el que ha pogut. Amb l’esperança de no agafar el virus, hi ha gent que s’està abastint de vitamines i en queden poques existències.

Aquesta carestia a les farmàcies no té data de finalització perquè ja dilluns, explica el farmacèutic, el distribuïdor li va comunicar que no podia portar més material que li havia promès perquè havia estat redirigit a centres mèdics i hospitalaris, que tenen prioritat. Amb la declaració de l’estat de l’alarma aquesta  situació encara serà més estricta.

I com en qualsevol lloc on es produeix una mancança es produeixen alguns episodis de picaresca. García comenta que va rebre la visita d’un senyor que li oferia mascaretes però a un preu de set euros. Es tracta d’un preu molt elevat, diu el farmacèutic, que les venia a un preu d’entre 3 i 5 euros. Comprant-les a 7 euros les hauria de vendre a 10 o 12 euros al públic, cosa que —afirma— ja passa en algunes farmàcies del centre de la ciutat. Ara per ara el distribuïdor de la farmàcia de García no sap quan li’n podrà subministrar de nou.

Gastar diners per a res

Amb tot, però, aquest farmacèutic creu que moltes persones han estat gastant diners en va comprant coses que no necessiten. De fet hi ha diversos tipus de mascaretes: la ffp1 per evitar la pols; la ffp2 que filtra virus i bactèries; la ffp3 per al·lèrgies i casos especials, i finalment la quirúrgica per als quiròfans. La única que serveix pel cas del coronavirus, segons aquest farmacèutic és la ffp2.

Una dona amb una mascareta (EP)

Una dona amb una mascareta (EP)

García també comenta que les mascaretes estan indicades per a persones amb símptomes de grip o tos i fins que no es confirmi si tenen o no el coronavirus. També són fonamentals per a persones amb factor de risc.

El farmacèutic considera que la gent s’està alarmant per l’impacte de les notícies negatives sobre el coronavirus, sobretot les morts, i que caldria que prestessin més atenció a la prevenció per evitar el contagi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa