El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus amenaça bars i restaurants
  • CA

El coronavirus va arribar a Itàlia ara fa un mes, i el país ha anat passant per totes les fases del confinament fins a arribar a l’actualitat, en què cap restaurant, bar o forn està autoritzat a oferir el seu servei. En previsió a què això pugui produir-se a Catalunya, molts establiments s’estan plantejant tancar fins que la situació es tranquil·litzi.

Un dels bars que té al cap aquesta possibilitat és el Quatre14, situat al carrer Mallorca de Barcelona. En entrar, crida l’atenció la camisa lila gairebé fluorescent que porta la dependenta. Combina bé amb les parets del local que llueixen el mateix color. Només dues taules estan ocupades. Els clients prenen cafè mentre consulten els respectius mòbils, segurament bombardejats amb notícies sobre el coronavirus. La dependenta serveix una ensaïmada mentre explica que “si tot segueix així, les vendes no superaran les despeses i haurem de tancar durant un temps”.

A la cantonada hi ha un establiment de la franquícia 365. Tots els treballadors porten guants, però cap considera que sigui necessari portar mascaretes: “Ja respectem la distància d’un metre gràcies a l’aparador”. Hi ha més ofertes que de costum, i una de les dependentes subratlla que és una manera de compensar la disminució de clients. “No ens plantegem tancar tot i que es nota en les vendes tot el que està passant”, conclou abans d’anar a atendre un client que demana una barra de pa.

En el mateix sentit, a Vivari els empleats han decidit no portar mascareta tot i que l’amo els ha donat la possibilitat. “Espanta més a la gent i crea un alarmisme que complica molt les vendes”, explica un dels empleats mentre es treu els guants negres amb què han de treballar. Segons aquest mateix treballador, no han decidit una data concreta però la setmana que ve tancaran.

En entrar al restaurant Il Piccolo Focone, un italià situat al carrer Dos de Maig de Barcelona, es pot comprovar com el coronavirus monopolitza les converses. La propietària, amb gest de preocupació, afirma que en cas que els obliguin a tancar els portaran “a la ruïna”. “No sabem com ho farem, si dura molts dies no podrem pagar. Haurem d’arribar a acords amb els treballadors”, corrobora el seu marit. 

El restaurant Il Piccolo Focone

La principal preocupació dels dos restauradors és que el govern decreti el confinament de tota la població. Expliquen al Món que tenen familiars a Itàlia que fa dies que no poden sortir de casa, però que asseguren que “el govern italià ha adoptat mesures per protegir els treballadors”.

“El primer mes no s’haurà de pagar lloguer, hipoteca ni préstecs pendents, i hi haurà la possibilitat de demanar crèdits amb interessos baixos per les petites i mitjanes empreses”, explica una de les germanes del restaurador, resident a Itàlia, durant una conversa telefònica. “Estem a l’espera de les mesures que adopti el Govern”, conclou la propietària. 

En les setmanes vinents es podrà fer balanç de les pèrdues que ha generat el coronavirus a Catalunya. Els més afectats, de nou, els autònoms.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa