La COP26 genera la mateixa quantitat de CO₂ que 15.000 persones en un any

L’impacte climàtic de la 26 Conferència Mundial pel Clima de Glasgow (COP26) ha duplicat el de la COP25 de Madrid del 2019, segons un informe preliminar encarregat pel govern britànic, que s’havia compromés a fer un esdeveniment sense petjada climàtica. L’anàlisi estima que aquesta trobada ha generat 102.500 tones de diòxid de carboni, pel que el Regne Unit no ha aconseguit complir l’objectiu de fer un esdeveniment “neutre en carboni”. Aquesta xifra és l’equivalent a tot el que emeten unes 15.000 persones a la Unió Europea en un any.

Els vols internacionals són els responsables del 60% de les emissions de la COP26 de Glasgow, segons l’informe. Durant la celebració de la cimera de líders els dos primers dies de la COP26 hi va haver fortes crítiques pel nombre de jets privats i cotxes del centenar de mandataris que van viatjar fins a Glasgow. L’informe preliminar també culpa de la contaminació als dispositius de seguretat dels dirigents, així com al transport local, a la gestió del recinte i al càtering.

A la COP25 de Madrid es van emetre 51.101 tones de diòxid de carboni i a la COP21 de París unes 43.000 tones. Segons dades del govern britànic, la conferència ha congregat més de 39.000 persones durant dues setmanes, mentre que a Madrid hi van participar unes 27.000.

Aquestes dades donen la raó a l’activista sueca Greta Thunberg, que va acusar els mandataris mundials de fer “negocis i bla bla bla”.  “Això ja no és una conferència sobre el clima. Això és un festival del greenwash del nord global”, va etzibar Thunberg. Durant els dies que ha durat la trobada mundial hi ha hagut diverses manifestacions dels activistes contra el canvi climàtic, que han acusat els líders mundials de fer greenwashing, és a dir, tenir una preocupació poc sincera o superficial a l’entorn del medi ambient per obtenir beneficis.

Nou comentari