Controls policials en sis parcs naturals aquest cap de setmana

Interior alerta d'una nova tipologia d'estafa que demana pagar serveis de desinfecció que no es fan

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb altres administracions, controlaran els accessos a sis parcs naturals aquest cap de setmana per garantir el compliment del confinament municipal. El cap de setmana passada ja es van incrementar els controls al parc dels Ports i la serra de Llaberia, i aquest cap de setmana s’hi sumaran cinc més. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, no ha descartat que s’hi pugui sumar alguna zona més. Però, de moment, així queda la llista de parcs que estaran expressament vigilats dissabte i diumenge:

  • Els Ports i la serra de Llaberia
  • Montseny
  • Sant Llorenç del Munt i l’Obac
  • Montserrat
  • Zona Volcànica de la Garrotxa
  • Poblet

Detectada una nova estafa

En relació les qüestions relacionades amb la pandèmia que impliquen la policia. el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero ha alertat avui d’una nova tipologia d’estafa a través de la qual es demana pagar un servei de neteja i desinfecció que no s’acaba realitzant. A través d’aquesta nova tipologia d’engany, els estafadors ofereixen serveis de revisió i desinfecció de domicilis i centres com ara CAPs, residències de gent gran, centres de dia, hospitals, clíniques i altres equipaments socials. Un cop efectuat el pagament demanat, el servei no es duu a terme mai.

Molinero ha explicat que aquesta tipologia se suma a dues més: una que ofereix vacunes contra la Covid a canvi de diners i una segona que promet material de protecció que no s’acaba subministrant. Aquestes tres tipologies van acumular 121 denúncies al desembre i ja n’hi ha 37 d’aquest gener, de les quals 11 són relacionades amb les vacunes.

Les trucades oferint aquests serveis es fan principalment des de telèfons situats a Mèxic i als Estats Units. Els Mossos estan investigant els tres àmbits i han insistit que cal alertar les autoritats si es rep alguna d’aquestes propostes, així com no fer cap pagament ni donar dades bancàries. A més, el cos policial ha posat en marxa juntament amb el servei de teleassistència de Barcelona una campanya divulgativa i informativa de prevenció contra les estafes.

Analitzant l’increment de desobediències

Molinero ha reconegut que durant el 2020 el delicte d’atemptats a l’autoritat va augmentar un 10% i el de resistència i desobediència de manera més “destacada”. Davant d’això, ha explicat que s’està “acabant de mirar al detall” si hi ha alguna explicació relacionada amb les mesures restrictives per la Covid.

El comissari ha reconegut “certa crispació i cansament” però també ha apuntat que no tots els actes de resistència del 2020 estan relacionats amb la pandèmia. Per exemple, ha dit que els incidents de Pallejà del cap de setmana passat no estaven relacionats amb aquest tema. Sobre això, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha destacat que l’endemà dels fets hi van haver pares que van portar voluntàriament els seus fills a la comissaria perquè declaressin.

Increment del trànsit a l’àrea metropolitana

Pel que fa al trànsit, Sàmper ha detallat que fins a les 10.00 hores d’aquest dijous el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’havia incrementat un 1% respecte al mateix dia de la setmana anterior però s’havia reduït un 9% en comparació amb el dijous de la setmana prèvia al confinament municipal. En concret, han sortit de Barcelona i la seva àrea 105.992 vehicles i hi han entrat 127.258. Aquest dimecres es va registrar un increment del 3% respecte a la setmana anterior i dimarts d’un 4%.

Pel que fa al Túnel del Cadí, dimecres hi va haver un 8,34% més de vehicles en sentit nord respecte al dimecres anterior i els mateixos que fa un any. En sentit sud es va registrar un 19% més de vehicles i un 15% més que fa un any. Fins a les 6.00 hores d’aquest dijous, en sentit nord han circulat un 38,1% més de vehicles en sentit nord que el dijous passat i un 26,4% menys que fa un any. En sentit sud, l’increment ha estat del 23,3% respecte a fa una setmana.

D’altra banda, des del 16 d’octubre del 2020 s’han interposat 97.657 denúncies administratives -47.713 per part de Mossos i 49.994 per part de policies locals-, de les quals 1.847 són a establiments. També s’han identificat 161.183 persones. A més, entre el 13 i el 18 de gener s’han fet 700 inspeccions en locals de més de 400 metres i s’han tancat 131 locals i aixecat 53 actes.

Més informació

Nou comentari