Quarantena per als vacunats en contacte amb contagiats d’Òmicron

Les persones que siguin contactes estrets de persones que podrien estar encomanades amb la nova variant Òmicron hauran de fer quarantena encara que estiguin vacunats, segons ha informat aquest dimecres el Departament de Salut. Els viatgers de països del sud d’Àfrica que donin positiu es consideraran sospitosos o bé quan es detecti la variant en els cribratges, que s’han començat a fer de forma aleatòria al 20% de les PCR, ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Amb la variant Delta, que és la que domina, els contactes amb pauta completa no han de seguir quarantena, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s’han d’aïllar perquè passen a ser un cas.

La variant òmicron, que podria ser més transmissible, està obligant a adaptar els protocols, sobretot entre els viatgers de països del sud d’Àfrica. A tots ells, se’ls fa una prova a l’aeroport i han de seguir quarantena vigilada telefònicament encara que el resultat hagi estat negatiu. Amb tot, la quarantena es pot escurçar de deu a set dies si el resultat és negatiu.

En cas que la prova del cribratge a l’aeroport sigui positiva, a més de l’aïllament, se seqüencia la mostra per determinar si el contagi és per la variant Òmicron. Aquest és el cas de dos viatgers que van donar positiu al test dilluns i que ara se n’està analitzant la mostra per determinar si es tracta de la variant òmicron. De moment només es coneixen aquests dos casos sospitosos a Catalunya. A part dels viatgers, Salut cribrarà de forma aleatòria un 20% de les PCR i de les persones que tinguin antecedents de viatges, segons ha indicat la secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, en roda de premsa aquest dimecres.

En una roda de premsa aquest dimecres, Salut també ha demanat acompanyar a hospitals i CAPs només quan sigui necessari. Aquesta petició sorgeix per la detecció de brots de covid-19 en centres. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), la doctora Gemma Craywinckel, ha advertit que estan apareixent brots en centres sanitaris i per això ha demanat minimitzar al màxim possible l’entrada d’acompanyants, si bé de moment no la restringeixen. “No hem hagut d’activar els protocols de mitigació, però estem tenint problemes als centres sanitaris. El virus està entrant als centres i hi ha problemes de brots entre pacients i professionals”, ha afirmat.

Craywinckel ha explicat que han enviat un seguit de recomanacions als centres sanitaris per ordenar el flux de pacients, visites i horaris, al marge de les mesures que cada hospital pugui prendre, com per exemple és el cas del Verge de la Cinta de Tortosa, que ha restringit les visites i acompanyants per un brot intern.

Comentaris

    Joan Desembre 01, 2021 | 17:44
    ah llavors els vacunats són els que van passant el "virus" entre continents.

Nou comentari