Els científics donen per acabada l’erupció del volcà de l’illa de la Palma

El comitè científic i tècnic del Pla de Prevenció del Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) ha donat per acabada aquest dissabte l’erupció del volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de la Palma. Més de tres mesos després, s’ha posat punt i final a un episodi de lava que passarà a la història de les illes Canàries. L’erupció va començar el dia 19 de setembre d’aquest any, i des de llavors unes 7.000 persones han hagut de ser evacuades per culpa del riu de foc. La colada magmàtica ha afectat les poblacions de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte.

Des d’aquell d’aquell dia, es calcula que un miler de famílies han perdut casa seva a causa de la lava. Ara ja fa deu dies que el volcà va deixar d’expulsar material magmàtic, però no ha sigut fins avui, el dia de Nadal, que els científics han donat per acabat aquest episodi. No obstant, ara cal estar atents a la concentració de gasos letals que es detecten a diversos indrets de la vall d’Ariadne, així com les colades i les escletxes que han quedat en el terreny de l’illa. Un altre aspecte que caldrà tenir en compte és l’estat de les estructures urbanístiques, després de tres mesos de sismes i tremolors.

Ha estat el conseller d’Administracions Públiques, Justícia i Seguretat del govern de les Canàries, Julio Pérez, que també és el responsable de l’operatiu i director del PEVOLCA, qui ha anunciat que els experts han posat ja punt i final a aquest episodi. Ha comparegut després de la reunió diària del Pla Especial de Protecció i Atenció Civil d’Emergències per risc Volcànic. Durant el deu discurs, ha admès que després d’aquesta “tardor volcànica” en els quals la situació ha estat una “prioritat” del govern canari ja es pot donar per acabada l’erupció del volcà. Així mateix, ha assegurat que ara sent “alleujament” perquè a partir d’ara es poden dedicar “plenament” a la rehabilitació de les zones destruïdes.

Nou comentari