Paciència, contenció i amabilitat. Aquesta és la divisa que marca els control d’accessos i sortides als municipis de la Conca d’Òdena pel confinament ordenat ahir pel Govern arran de la crisi del coronavirus. Furgonetes dels equips de control de masses dels Mossos, la BRIMO i ARRO, són el gruix de la força que fa de peatge d’Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Montbui. Transportistes despitats, camioners estrangers desprevinguts, conductors que diuen “vaig un moment a…” i sortides i entrades de mercaderies absolutament controlades és la rutina. La gent té paciència i, de moment, creu. Dins d’Igualada, calma. Molta calma. “Què hem de fer? Paciència, doncs, paciència”, explica a través del telèfon un veí de la ciutat en conversa amb el Món. L’alcalde, Marc Castells, ha muntat el quarter general a l’Ajuntament.

El control de la BRIMO a l'entrada d'Igualada des de l'A2 i C37

El control de la BRIMO a l’entrada d’Igualada des de l’A2 i C37

“Es fa estrany veure-us fent aquesta feina”, comenta un periodista als efectius de la BRIMO que controlen el pas de la rotonda cap a l’A2 i cap a la C37 en sentit Lleida i Manresa. “També fem coses bones!”, respon un dels binomis amb un somriure. Es troben a la barrera de l’entrada, tancada hermèticament i pregunten als conductors cap on es dirigeixen. Depèn la resposta, la circul·lació continua. No es formen gaires cues a la rontonda. De sortida, també hi ha un checkpoint vistós. Furgonetes de BRIMO creuades i agents amb mascareta i armilla reflectant controles amb fermesa les sortides. Algun vehicle és obligat a donar mitja volta. Altres són camions descarregats amb conductors amb mascaretes. Una imatge impactant.

Un dels punts de control a Igualada dominats per la BRIMO

Un dels punts de control dominats per la BRIMO a Igualada /Quico Sallés 

“Sempre hi som”

La sensació és certa militarització de la zona. De fet, a pocs quilòmetres d’aquesta entrada que condueix a una amplíssima i llarga zona industrial, hi ha tot de furgonetes i cotxes policials. És el restaurant de l’A2, el Nou Urbisol. Un restaurant de carretera que ha esdevingut el centre d’avituallament dels Mossos que els ha tocat ballar amb una maniobra inèdita com un confinament de llarg termini davant un risc invisible. “Nosaltres sempre hi som, sigui una emergència climàtica, terrorista o sanitària, sempre hi som”, remarca Eric Alsina, portaveu de l’Associació Professional dels Mossos d’Esquadra.

Com a mostra d’aquest operatiu, el comissari en cap del cos, Eduard Sallent, ha visitat la zona zero i els punts de control aquest migdia. Sallent ha volgut mostrar el seu suport als efectius del seu cos que estan portant una feina que fins ara no s’havia dut a terme. Un cos policial restingrint un dret fonamental com és la mobilitat és una imatge que costa de païr malgrat l’emergència decretada. Però així estan les coses.

 

La ciutat deserta, l’alcalde a l’Ajuntament

La feina dels Mossos ha deixat sense gent al carrer a Igualada. “Ho han xapat tot nano”, comenten a El Món en Santi i en Toni, dos veïns que han constatat la sensació desèrtica de la capital de l’Anoia. “Hem de tenir paciència, a primera hora, sortia gent a treure el cap i en veure fins i tot adolescents amb mascareta, la gent ha anat cap a casa”, ha reblat. La plaça de cal Font estava desèrtica a les sis de la tarda, un lloc de peregrinatge de la canalla un divendres a la tarda. L’alcalde, continua a l’Ajuntament, en una mena d’autoconfinament obligatori. Fins i tot, truca des de les escales. De moment, calma. Però és el dia u.

L'alcalde Marc Castells, aquest matí a l'Ajuntament

L’alcalde Marc Castells, aquest matí a l’Ajuntament/Toni Cortés

Nou comentari