Com celebrar els àpats de Nadal, segons Oriol Mitjà

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha publicat un fil al seu perfil de Twitter explicant quines precaucions s’han de prendre durant aquestes festes de Nadal per poder tenir uns àpats en companyia que siguin segurs davant la sisena onada del coronavirus i l’aparició d’aquesta nova variant que espanta el món: l’Òmicron.

Segons ha alertat l’epidemiòleg, aquesta nova soca “no respecte els vacunats”, però sí que s’ha mostrat partidari a celebrar sopars d’empresa i de Nadal. Ara bé, s’ha mostrat contrari als àpats celebrats “a les grans sales de restaurants on s’hi ajunti molta gent durant quatre hores. “Aquest any és millor fer celebracions a casa o en sales petites”, ha assenyalat.

Mitjà ha recordat que el risc de transmissió del coronavirus “és molt alt en entorns tancats, amb poca ventilació i duració de contactes de més de 60 minuts”, i ha volgut recordar aquelles sales en les quals hi ha moltes taules “on es nota que l’ambient està carregat o fa pudor”. “Això és l’acumulació dels aerosols infecciosos”, ha apuntat en el seu fil de Twitter, a més d’insistir que en aquests escenaris “el risc incrementa per 30 vegades”.

“Els entorns sorollosos que requereixen que les persones parlin en veu alta o tinguin un contacte proper per comunicar-se poden presentar un major risc de transmissió”, ha assenyalat, a més d’assegurar que “la gran densitat de persones i barreja aleatòria de moltes “bombolles” petites incrementen el risc de transmissió creuada entre grups, i augmenta la dificultat per localitzar contactes si es produís un brot”.

Segons l’epidemiòleg, és “fonamental” tenir en compte l’estructura d’edat dels convidats, i ha suplicat que ningú porti els avis “a sales de restaurants multitudinàries, ni persones que tenen risc de patir la Covid-19 d’una manera més greu”. També ha demanat que els restaurants haurien de “limitar els aforaments, compartimentar les sales en la mesura del possible, mesurar els nivells de CO2, utilitzar sistemes de filtratge i ventilació i evitar la música forta i les zones de ball”, entre d’altres coses.

Nou comentari