El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cau una ‘multinacional’ xinesa de la marihuana instal·lada a Catalunya
  • CA

Un total de 65 detencions, 29 escorcolls i 639 quilos de marihuana confiscats. Són les xifres d’una macrooperació policial contra una mena de multinacional xinesa de la droga que operava des de Catalunya i que ha quedat al descobert com a banda de traficants arran d’una investigació iniciada pels Mossos d’Esquadra a Badalona. En l’operatiu hi han participat també la policia espanyola (el CNP), el Centre d’Intel·ligència del Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), també estatal, i l’Europol. Hi han treballat 350 agents i s’han localitzat locals implicats, que han sigut escorcollats, a Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao, Portugal i els Països Baixos.

A finals del 2019, un equip d’investigació integrat per agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policial Nacional espanyola, sota la direcció del jutjat d’instrucció número 5 de Badalona, va iniciar una investigació per la detecció de diferents enviaments de paqueteria que contenien importants partides de marihuana envasada. Aviat es va veure que al darrere hi havia una àmplia organització criminal establerta a Catalunya però que tenia ramificacions per l’estat espanyol i diverses ciutats d’Europa. Fins a ser desmantellada, la policia assegura que ha pogut demostrar que la banda havia fet més de 700 enviaments de paquets amb marihuana a diferents punts d’Europa: França, Portugal, Holanda, Alemanya, Romania i el Regne Unit.

Segons fonts policials, la xarxa estava formada per grups petits que treballaven de manera autònoma i amb un règim que, en part, era el de les cooperatives: cada participant era considerat soci i treballador. L’objectiu, però, no era precisament social, sinó poder mantenir l’activitat de la resta de la xarxa encara que una de les unitats caigués perquè la policia la descobria. A banda, tenien col·laboradors a cada ciutat on actuaven, per tot Europa, per vendre la droga distribuïda.

Durant la investigació, s’han localitat i desmantellat tretze plantacions on hi havia en total 40.000 plantes en diferent fase de creixement. Haurien pogut generar uns 4.000 quilos de marihuana, que es podrien haver traduït en uns beneficis de 6 milions d’euros, segons els càlculs policials.

Alta especialització i sofisticació dels cultius

Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu i per mantenir-los, amb la gran quantitat d’electricitat que requereixen aquests conreus, tenien la llum punxada. Tècnics d’Endesa van determinar que hi havia set connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica, que suposaven un consum il·legal equivalent al consum anual de 1.177 habitatges. A banda de la marihuana –380 quilos en cabdells ja preparats per distribuir i 259 quilos més–, s’han confiscat 8,5 quilos de cocaïna, 2 de MDMA i gairebé 200.000 euros en efectiu.

Una de les plantacions la macrobanda de traficants de marihuana Bang de Fujian / CME
Una de les plantacions de la macrobanda de traficants de marihuana Bang de Fujian / CME

L’organització criminal investigada, coneguda amb el nom de Bang de Fujian, ja era àmpliament coneguda per la policia perquè fins fa poc es dedicava principalment al tràfic d’éssers humans i als delictes contra els drets dels treballadors. Ara s’ha descobert que han diversificat el negoci amb el tràfic internacional de drogues.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jos a abril 20, 2021 | 12:51
    Jos abril 20, 2021 | 12:51
    Esta forma de dar las noticias responde a la fórmula occidental para criminalizar a todo lo que suponga menoscabo para su posición dominante en el mundo. No obstante la decadencia es imparable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa