Catalunya confinarà les gallines per evitar un brot de grip aviar

El departament d’Acció Climàtica ha ordenat el confinament de les gallines i la resta d’aus de corral que es crien en llibertat per evitar una pandèmia de grip aviar. La conselleria aprovarà en els pròxims dies una resolució per aplicar a Catalunya les mesures de bioseguretat decretades pel ministeri d’Agricultura després que s’hagin detectat casos de la grip aviària (H5N1) en cinc ocells salvatges que es van trobar morts el passat 22 de desembre a Soses, a la comarca del Segrià.

A més, el departament, en col·laboració amb els Agents Rurals, ha reforçat la vigilància i el control d’espais naturals, rius i granges, en especial les més pròximes a la zona on es van localitzar els ocells morts. Fa dues setmanes, els Agents Rurals van localitzar a les mitjanes del riu Segre quatre cignes i una cigonya morts. Un laboratori va fer una PCR amb les mostres recollides i van donar positiu del virus de la grip aviària. El laboratori central del ministeri d’Agricultura va confirmar els resultats el passat dia 4 de gener i va decidir activar el protocol de bioseguretat.

Mesures de prevenció

Fonts del departament han explicat que Catalunya manté el seu estatus de territori lliure de grip aviària, un reconeixement que evita que els països puguin imposar restriccions al comerç d’aus de corrals i els seus productes derivats. No obstant això, la Generalitat ha reforçat la vigilància per minimitzar el risc de la propagació del virus entre els ocells salvatges, ja que en altres zones d’Europa s’estan notificant nous casos de grup aviar. A Catalunya, el Delta de l’Ebre, els aiguamolls de l’Empordà i el Delta del Llobregat són les zones de més risc.

La prohibició de la cria d’aviram de corral a l’aire lliure és una mesura necessària per evitar que els ocells salvatges entrin en contacte amb els de les granges. Quan el confinament no sigui possible, Acció Climàtica obligarà a instal·lar teles ocellaires i altres dispositius que permetin protegir les explotacions avícoles. També s’ha prohibit la cria conjunta d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral i el subministrament d’aigua als ocells de corral procedent de dipòsits on tinguin accés aus salvatges.

Comentaris

    ciutadà Gener 07, 2022 | 19:11
    Perquè no confineu els polítics, home?.
    Reclussió per a tot el que es mogui, la gran aportació d'aquest govern Gener 08, 2022 | 09:58
    I hauran de presentar passaport per pondre un ou?

Nou comentari