El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els casos diaris diagnosticats per PCR creixen una mitjana d’un 213% des del juliol
  • CA

Els casos diaris de Covid-19 que s’han diagnosticat per una prova PCR a Catalunya han experimentat un creixement mitjà del 213% des que van començar els brots que es van registrar al juliol, es constata a partir de la xifres que ha comunicat la Conselleria de Salut de la Generalitat.

En concret, al juliol hi van haver 423 casos diaris de mitjana durant la primera quinzena i 965 durant la segona; a l’agost 884 casos diaris de mitjana en la primera i 1.061 en la segona; al setembre 942 casos diaris de mitjana en la primera i 1.196 en la segona; i en la primera quinzena d’octubre 1.324 casos diaris de mitjana –aquest últim recompte segons les xifres provisionals del departament–.

De fet, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va precisar aquest dijous que en una setmana “s’ha duplicat el nombre de casos reportats” perquè s’ha passat de les 7.000 infeccions a la setmana a les prop de 13.000 en els últims set dies.

Per aquest motiu, el Govern va anunciar un seguit de limitacions per contenir el coronavirus com el tancament de bars i restaurants, i la limitació al 50% de l’aforament en comerços, entre d’altres, per un període inicial de 15 dies que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc) ha publicat aquest divendres.

Les mesures han entrat en vigor quan s’han publicat en el Dogc, que no ha recollit les restriccions que el Govern va deixar en suspens després que les qüestionés el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per un defecte de forma, tot i que definitivament la Sala Contenciosa del mateix tribunal finalment va avalar totes les mesures.

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, va reconèixer dimecres que les mesures són difícils i tindran un impacte econòmic i social, però va insistir que són imprescindibles per evitar restriccions més importants com un altre confinament.

“L’alternativa, si no ho fem, seran inevitablement restriccions més severes, un confinament total que volem evitar”, va advertir i va assegurar que el Govern està en contacte permanent amb el Govern central per aplicar-les i espera comptar amb la col·laboració de totes les administracions.

Oci nocturn

Abans d’anunciar les restriccions, Argimon va avisar a principis d’octubre que les discoteques, sales de concert i altres locals d’oci nocturn a Catalunya –que romanen tancats des del 24 de juliol– podrien reobrir les portes a partir del 7 d’octubre però “sense espai comú per ballar” i fins a les tres de la matinada, com a màxim.

No obstant això, la Conselleria de Salut de la Generalitat va frenar aquesta reobertura el mateix 7 d’octubre per la situació epidemiològica a Catalunya, que segons Argimon estava experimentant un “creixement controlat”.

De fet, el secretari va reconèixer aquest dijous que les prediccions de l’Executiu català contemplaven un creixement en dues setmanes però que ha crescut més del que s’esperava: “La pandèmia és molt dinàmica i les coses canvien dia rere dia, hem crescut més del que ens marcaven les nostres prediccions”

Escoles

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, va reivindicar, després de dues setmanes des que van obrir les escoles, el seguiment que en fan Salut i Educació, i també la seguretat del sistema educatiu: “No podem demostrar que hi hagi transmissió comunitària dins de les escoles. És molt important perquè així sabem que les escoles no es comporten com amplificadors del contagi”.

Quan hi ha una transmissió comunitària els casos positius no s’importen de fora de l’escola sinó que les cadenes de contagi es produeixen entre les persones del mateix centre educatiu, motiu pel qual ara per ara, segons Ramentol, les escoles no són el focus.

Argimon va defensar dijous que s’ha de preservar el sistema educatiu davant la pandèmia de coronavirus: “És la prioritat del país”.

“Podríem arribar a tenir tot tancat menys l’educació a tots els nivells”, va insistir el secretari quan li van preguntar en roda de premsa per possibles mesures restrictives que afectin a l’àmbit educatiu.

Segons les dades de la Conselleria d’Educació, des que va començar el curs s’han registrat 7.329 casos positius en l’àmbit educatiu: 6.543 d’alumnes, 706 de docents i personal intern, i 80 entre el personal extern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa