El cas de la jove alleujada en saber que és autista: “Em sento més jo”

Aquest any la tradicional Marató de TV3 ha triat la salut mental per trencar estigmes. Ho ha fet perquè les seqüeles que està deixant la pandèmia en aquest terreny són una de les principals preocupacions de les autoritats sanitàries, que volen augmentar la sensibilització sobre la necessitat d’investigar aquestes malalties i de no estigmatitzar-les per por o per frivolitat. Una de les persones que va patir l’estigmatització d’una malaltia mental va ser Mar Paredes, que va començar a patir atacs d’ansietat als 16 anys i durant cinc anys va rebre 17 diagnòstics diferents, cap d’ells el que realment patia. Finalment, quan la van diagnosticar amb autisme va plorar d’alleujament, perquè per fi sabia què li passava i per què li molestaven tant els sorolls i les llums.

Paredes ha explicat el seu cas durant La Marató d’aquest diumenge. “Em vaig sentir alleujada. L’autisme es passa per alt en moltes noies perquè no fem els comportaments que certs professionals esperen d’aquesta malaltia”, ha explicat abans d’assegurar que “la normalitat està sobrevalorada”. “Sóc rara, però m’és igual ser-ho. Per mi vol dir ser part d’una minoria, i l’autisme ho és”, ha dit en una entrevista en vídeo abans de sortir a plató. Paredes ha explicat que “coses que la gent té clares”, ella les ha de buscar. Com ara, ha posat d’exemple, “com acomiadar-se d’un amic”. “Des del diagnòstic em sento més jo mateixa”, ha assegurat.

“Hi ha gent que utilitza expressions com ‘no sembles autista’, que pensen que són elogis, però sembla que et diguin que sembles ben fet, que no haguessin imaginat mai que en realitat estàs espatllat”, ha defensat Paredes, que ha lamentat que l’autisme estigui “mal vist”. “Hi ha una imatge de l’autisme molt estereotipada”, ha afegit. Paredes ha explicat que des que té el diagnòstic la convivència amb la seva família “és molt més fàcil” perquè amb uns auriculars es pot aïllar dels sorolls quotidians que la molesten. De fet, durant l’entrevista al plató de La Marató, aquesta jove ha explicat que sempre porta amb ella uns auriculars que li fan la vida “molt més senzilla”.

Nou comentari