El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Carta de 300 directors a Cambray per queixar-se de la manca de suport

El Departament d’Educació es troba cada cop més al límit. Aquest diari ha tingut accés a la carta que 300 directors de centres educatius catalans han fet arribar al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, on carreguen contra la conselleria per la falta de recursos humans i econòmics que posen el sistema públic “en risc de col·lapse”. “Calen més recursos humans i econòmics i que entre centres i Departament hi hagi una comunicació i confiança”, avisen en aquesta missiva on també asseguren estar “cansats” d'”entomar situacions complicades” sense la “complicitat” de la conselleria. Per tot això demanen una reunió amb Cambray i avisen: “Si no és el cas farem sentir la nostra veu”.

Els directors no concreten si els seus centres s’adheriran a la vaga convocada per aquest dimecres 25 de maig, però tot fa semblar que sí ja que les reivindicacions que recullen a la carta són exactament les mateixes que les dels sindicats. Una d’elles és el desplegament del decret d’Inclusiva per poder “atendre totes les criatures”. Els directors lamenten que troben a faltar recursos “humans, materials i formació docent” per tal que el sistema sigui realment inclusiu. En aquest sentit, també reclamen la recuperació de l’hora lectiva per a tots els docents -la principal demanda dels sindicats per desconvocar la vaga i arribar a un acord-, el que suposaria 23 hores lectives a primària i 18 a la secundària. Els directors adverteixen que la “manca de recursos humans” amenaça la qualitat educativa i reclamen recuperar les condicions prèvies a les retallades.

Els sindicats a les portes de la seu d'Educació / EP
Els sindicats a les portes de la seu d’Educació després d’una manifestació / EP

Carreguen contra el canvi de calendari i els nous currículums

Els directors que han signat aquesta carta també coincideixen amb els sindicats en les afectacions que tindrà el canvi de calendari de curs escolar als centres educatius. “Ens genera neguits pel que suposa la planificació i organització del curs”, assenyalen tot i que el Departament insisteix que ja ha desplegat tota la normativa per tal que els nomenaments es facin al juny i ha establert que els cinc primers dies de juliol els docents hagin d’anar als centres presencialment. Segons la conselleria això permetrà la preparació del curs durant l’estiu per tal de poder començar el 5 de setembre. Els directors d’aquests 300 centres mantenen els seus dubtes sobre “tenir la plantilla completament assignada el mes de juny”.

També carreguen contra els nous currículums -tot i que en part venen obligats pels canvis en la LOMLOE– perquè consideren que, sobretot a l’ESO, són un “canvi profund” que no deixa temps al “debat pedagògic”. Els nous currículums impliquen un canvi substancial: passar de la memorització de continguts a un aprenentatge per competències. El Món va visitar recentment un centre que ja aplica aquesta manera d’ensenyar, que podria estendre’s a tota Catalunya.

Per últim, les direccions denuncien estar “desinformades” sobre com han d’actuar davant la demanda del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aplicar forçosament el 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya. Per això reclamen a la conselleria instruccions clares com les que Cambray va assegurar que donaria quan es va conèixer la interlocutòria del tribunal.

“Sempre ens assabentem dels canvis per la premsa”

Les direccions dels centres educatius que han signat aquesta carta recorden que han deixat “de banda” la vida “personal” per gestionar la Covid amb un “compromís de lideratge pedagògic i impuls de la transformació educativa” i asseguren estar “cansats”. A això es suma, denuncien, la manera com se’ls han comunicat els canvis. “Sempre ens n’assabentem per la premsa”, lamenten abans de titllar la manera de fer de la conselleria de “menyspreu” a la feina dels centres educatius i en general a tota la comunitat educativa.

Més notícies
Els sindicats educatius que han convocat la vaga / Ivet Núñez

Els professors convoquen quatre dies més de vaga fins a final de curs

Notícia: Els professors convoquen quatre dies més de vaga fins a final de curs
Comparteix
Seran el 17 i 25 maig i el 2 i 9 de juny
Notícia: Els professors convoquen quatre dies més de vaga fins a final de curs - Mobile
Alumnes de secundària a una aula / Mireia Comas

El treball per competències i les aules obertes: les escoles del futur

Notícia: El treball per competències i les aules obertes: les escoles del futur
Comparteix
L’Institut Montgròs, de Sant Pere de Ribes, és pioner en el treball per competències a Catalunya: així han revolucionat les classes
Notícia: El treball per competències i les aules obertes: les escoles del futur - Mobile
Alumnes de primer d'ESO treballant el projecte final en grups de quatre / Mireia Comas

Les classes començaran a principis de setembre tot i les queixes sindicals

Notícia: Les classes començaran a principis de setembre tot i les queixes sindicals
Comparteix
El DOGC publica l'ordre del calendari escolar 2022-2023 i oficialitza l'avançament del curs
Notícia: Les classes començaran a principis de setembre tot i les queixes sindicals - Mobile
Els sindicats en una foto de família quan es van anunciar vagues al setembre / Ivet Núñez

Els sindicats temen instruccions “ambigües” de Cambray per complir el 25%

Notícia: Els sindicats temen instruccions “ambigües” de Cambray per complir el 25%
Comparteix
Els representants de mestres i professors reclamen a la conselleria d'Educació que protegeixi realment els responsables de les escoles en relació a la sentència del castellà
Notícia: Els sindicats temen instruccions “ambigües” de Cambray per complir el 25% - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Quanta incompetència... a maig 23, 2022 | 18:33
  Quanta incompetència... maig 23, 2022 | 18:33
  Que esperin sentats qualsevol ajuda per part de la conselleria. Molt trist.
 2. Icona del comentari de: Bye bye Cambray a maig 23, 2022 | 19:31
  Bye bye Cambray maig 23, 2022 | 19:31
  No n'hi ha prou amb cartes. Toca plantar-se.
 3. Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 19:59
  Anònim maig 23, 2022 | 19:59
  Que curiós que en més de 30 anys de poder, dels ara anomenats juntaires, cap director envies cap carta alertant del fracàs de la immersió lingüística ni del retrocés del català. Però EP! Els posen una setmana menys de vacances i tot són presses. Ja em perdonarem, però em recorden les preses dels pares de c,s abans que desaparèixer del tot.
 4. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a maig 23, 2022 | 22:02
  Català a l'escola i a tot arreu maig 23, 2022 | 22:02
  Que es plantin els directors, els mestres, els pares i els alumne i es facin el 100 % de les assignatures en la nostra llengua ( A banda de les classes d'anglès o xinès com a segona llengua). Per cert: ? què se'n ha fet de tota la colla de sindicats, partits i organitzacions que havien de convocar no sé quantes manifestacions per defensar el català a l'escola?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa