Els CAP recuperen el nivell de diagnòstics de càncer del 2019

L’atenció primària ha diagnosticat 32.532 casos de càncer de gener a octubre del 2021, un 0,27% més que en el mateix període que el 2019 (32.443). Aleshores el sistema sanitari encara no havia estat assotat per la pandèmia, que va fer que el 2020 les neoplàsies detectades caiguessin un 24,71% (24.425). Així ho indica a l’Agència Catalana de Notícies la directora d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), Ariadna Mas, que destaca el gap dels 8.000 casos no detectats el 2020: “Potser hauríem d’estar encara una mica per sobre”. Mas subratlla l’esforç dels professionals dels CAP per combinar l’atenció als pacients amb covid-19 i a tota la resta: “La primària no ha estat mai tancada; ha estat molt oberta. Hem fet més d’un 30% d’activitat que el 2019”.

Els centres d’atenció primària han detectat un nombre lleugerament superior de casos de càncer aquest any respecte al 2019 i també han incrementat els diagnòstics de malalties com la cardiopatia isquèmica, la insuficiència cardíaca i la diabetis, segons dades que corresponen als CAP que gestiona l’empresa pública ICS, aproximadament el 80% del total a Catalunya.

La directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS assenyala que s’estan recuperant els nivells de diagnòstic d’abans de la pandèmia, tot i que des de fa mesos els CAP també es dediquen als pacients amb covid-19, amb les proves (PCR, tests), estudis de contactes, seguiment de pacients i la vacunació. En l’última setmana, de dilluns a divendres, amb un increment de casos en la sisena onada, els CAP han fet 52.891 visites per covid-19, segons les dades obertes de Salut.

Recuperar diagnòstics i el control clínic dels pacients amb patologies cròniques són dos dels grans reptes derivats de la pandèmia. Mas preveu que a finals d’any s’hagin recuperat els nivells de control clínic de pacients amb patologies cròniques. “S’està fent un esforç molt important per combinar l’atenció covid amb tota la resta i queda reflectit en aquest 30% més d’activitat, tant presencial com no presencial”, destaca.

El que també ha caigut però que encara no s’ha pogut recuperar és l’activitat de prevenció. “La primària té una part molt important de promoció de salut. S’ha deixat molt de fer i s’ha de recuperar així que puguem. Estem bastant lluny encara del 2019. És una activitat que potser no es nota a curt termini, però a llarg termini es nota molt i, si no la fas, la gent emmalalteix més”, sosté.

Nou comentari