Canvi en les oposicions: processos de selecció més curts i menys memorístics

Els canvis en els processos de selecció de treballadors públics estatals estaran plenament vigents el 2025

Les oposicions a l’administració estatal seran més curtes i amb proves menys memorístiques. Aquesta és la proposta que el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta ha presentat aquest dimecres en una compareixença i que començarà a aplicar immediatament, amb la intenció que estigui plenament vigent el 2025. En la convocatòria de 10.200 places d’oferta pública que es farà divendres els terminis seran més curts perquè es farà coincidir l’examen teòric i el pràctic el mateix dia. Iceta ha explicat en una roda de premsa que tots els experts coincideixen en la necessitat de “reduir els processos selectius a la meitat del temps, reduir les proves de memorització, potenciar les proves pràctiques i la promoció interna”. Els canvis formen part d’un projecte de Captació de Talent per incorporar efectius per garantir la qualitat dels serveis públics, que s’enfronten al repte de substituir una plantilla molt envellida. “En deu anys es jubilarà més del 50% del personal i només un 12% té menys de 40 anys”, ha dit el ministre. En l’última dècada, l’administració general de l’Estat patit una pèrdua neta del 22% del personal.

Després de mesos de debat, Iceta ha presentat aquest dimecres el document que pretén crear un model de selecció més garantista, fonamentat en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat i flexible. Un dels principals canvis serà en la planificació de les proves, que serà plurianual. A partir del 2022, cada mes de gener es publicarà el calendari de processos selectius que es convocaran aquell any, amb l’estimació del nombre de places, inici de les proves i durada.

El procés per accedir a l’ocupació pública a través d’oposició pot arribar a allargar-se fins a 772 en el cas dels cos superior de sistemes i tecnologies de la informació o fins als 761 dies en el cos superior d’administradors civils de l’Estat. Iceta proposa agilitzar tot el procés, i fer-los més curts de manera progressiva, amb una reducció del nombre d’exercicis, unificant proves compatibles i fent més d’un exercici el mateix dia, encara que siguin eliminatoris.

Amb el nou model, es pretén “abordar gradualment la transició des del predomini de les proves memorístiques a la realització de proves que valorin les competències de les persones aspirants”. Un dels objectius d’aquesta nova política és “contribuir a la igualtat d’oportunitats”, ja que la lentitud del procés “és un factor de desigualtat” Per promoure la promoció interna, es reforçarà el caràcter selectiu dels cursos per evitar que les places convocades per aquest sistema quedin desertes o amb baixa cobertura. D’altra banda, Iceta ha anunciat que es posarà a disposició de materials i eines d’ajuda a l’aprenentatge als aspirants de forma gratuïta, i que hauran de ser accessibles per persones amb qualsevol discapacitat.

La proposta també contempla la professionalització i la qualificació tècnica dels òrgans de selecció, i dotar de major transparència la designació dels tribunals. D’aquesta manera, es proposa que els membres d’un òrgan de selecció hauran d’acreditar no només el domini i els coneixements requerits per aquest lloc sinó també competències tècniques de selecció i capacitació en igualtat de gènere.

Comentaris

  ciutadà 27/05/2021 7:58 am
  Per a tenir un càrrec públic només cal ser de la corda dels que manen. Res més.
  ciutadà 27/05/2021 7:58 am
  Per a tenir un càrrec públic només cal ser de la corda dels que manen. Res més.
  adolf 26/05/2021 7:04 pm
  Te raó el ministre, no te sentit tant d'esforç als estudis universitaris ni després a les oposicions, ja que els polítics ho fan tot ells perfectament, el mateix Iceta responsable de la funció pública va estar 5 anys estudiant el primer curs d'econòmiques i al final el van expulsar, i com Iceta un munt..

Nou comentari