Arrenca una campanya per impulsar el català entre els joves

La Plataforma per la Llengua vol "reactivar la consciència lingüística dels adults que tracten amb infants i adolescents"

La Plataforma per la Llengua ha arrencat una campanya que té com a objectiu “reactivar la consciència lingüística dels adults que tracten amb infants i adolescents” i treballar per tal que els joves recuperin l’ús del català. Es tracta del col·lectiu que més perd el costum d’utilitzar el català com a llengua habitual, i és per això que l’ONG d’aquesta llengua ha impulsat aquesta iniciativa per revertir la situació.

Segons informa l’entitat a la seva pròpia pàgina web, a la campanya s’hi han unit el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Intersindical-CSC. La iniciativa ‘Tots som referents lingüístics. No t’excusis!‘ vol “renovar i enfortir” el català en aquells col·lectius que són “especialment importants en la transmissió generacional de la llengua”. Es refereix, doncs, al personal docent, als entrenadors esportius, monitors de lleure i de menjador, a les famílies; i també es vol dirigir al Departament d’Educació, als ajuntaments, al personal d’adminstració i a la Generalitat.

La Plataforma per la Llengua recorda que els joves “cada cop es relaciona més en castellà” en les seves activitats socials: als passadissos de l’escola, al pati dels centres educatius, quan practica esport, quan queda al carrer i quan es relacionen per internet. És per això que l’ONG del català defensa revertir la situació incloent el català com a llengua vehicular en qualsevol context.

L’entitat ha presentat una carta oberta a la qual tothom s’hi pot adherir a través del portal ‘No t’excusis’. La Plataforma per la Llengua assenyala en aquest escrit com els joves han anat deixant de fer servir el català, i es fa també una avaluació sobre quins han estat els resultats de la immersió lingüística a Catalunya. Després de quaranta anys d’aplicació, l’entitat considera que el sistema ha aconseguit que els alumnes surtin de l’escola amb un nivell de català competent, però ha fracassat en l’objectiu de fer sentir a tothom com a pròpia la llengua catalana, independentment de quin sigui l’origen familiar.

Comentaris

    Joan Miquel Ribas 22/09/2021 9:15 am
    Bon dia, Poden corregir aquesta frase? Es troba del col·lectiu què vol dir? Costum és masculí! Tot això escrit en un article sobre llengua, penós. "Es troba del col·lectiu que més perd la costum d’utilitzar el català"

Nou comentari