Brussel·les vol limitar l’entrada a la UE a vacunats, recuperats i viatgers “essencials”

Brussel·les només vol deixar entrar a la Unió Europea als vacunats contra la Covid-19, als recuperats i als viatgers “essencials”. La Comissió Europea ha proposat aquest dijous una modificació de les recomanacions de viatge per acabar amb l’actual llista blanca de països des d’on es pot entrar a la Unió Europea. L’executiu europeu creu que la vacunació arreu del món avançarà en els pròxims mesos i aposta per basar les restriccions d’accés al territori de la UE en “l’estatus del viatger” a partir del març. Segons dades del portal ‘Our World in Data’, només el 42% de la població mundial té la pauta completa de vacunació i menys del 6% dels ciutadans als països més pobres han rebut les dues dosis.

D’altra banda, la CE demana als 27 que reobrin fronteres a partir del 10 de gener a tots aquells que estiguin immunitzats amb vacunes aprovades per l’Organització Mundial de la Salut. Tot i això, els estats podran demanar una PCR addicional si la vacuna no ha estat validada per l’Agència Europea de Medicaments.

En una compareixença al ple del Parlament Europeu, l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, es va mostrar preocupada pel “ràpid augment” de les infeccions i va defensar que “la vacunació és l’eina més efectiva” per combatre la nova onada de la pandèmia. Kyriakides veu amb bons ulls la reimposició d’algunes mesures quan sigui necessari i fins que hi hagi un “nivell suficient” d’immunització. L’eurocomissària va instar els governs europeus a coordinar-se per afrontar el repunt de contagis: “Hem de donar un missatge coherent als ciutadans”. La idea de la Unió Europea busca “promoure el passaport Covid” per garantir “una circulació segura”.

Per la seva banda, fa poc menys d’un mes que els Estats Units van reobrir les fronteres per als viatgers de la Unió Europea. El país accepta totes les vacunes aprovades per l’Organització Mundial de la Salut. En el cas dels viatgers que arribin en avió, però, han de presentar una prova negativa de Covid-19 realitzada en els últims tres dies per embarcar.

Nou comentari