El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bonaventura Clotet: “La tercera onada de Covid-19 no es pot evitar i n’hi haurà més el 2021”
  • CA

El director d’Irsicaixa i cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que “la tercera onada [de Covid-19] no es pot evitar” i ha pronosticat que tindrà lloc al gener. A més a més, Clotet ha advertit que el virus “estarà acompanyant-nos” al llarg del 2021 i ha manifestat que espera que “cada vegada estigui més ben controlat, mitjançant tests ràpids i més vacunació”. El doctor ha afirmat que sap que aquesta és l’estratègia que “persegueix fer” el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Clotet ha manifestat que hi haurà onades successivament al llarg del 2021 i que el dubte està en conèixer la intensitat que tindran, cosa que anirà en funció del que es faci. “Tot depèn de l’èxit que tinguem i la capacitat logística de poder fer tests massius a tota la població”, ha dit Clotet, citant l’exemple xinès de Wuhan on “van acabar amb la malaltia tancant i fent test a tothom”.

Pel doctor l’ideal és disposar de tests ràpids que es facin regularment, “que és el que faria que es pogués acabar amb la pandèmia”. Clotet pensa que cal fer tests ràpids en àrees on hi ha més incidència: fer-los una vegada i repetir-los quatre dies després per detectar allò que no s’hagi detectat en el primer test.  “Això necessita logística, esforç i personal, i sé que a través de les campanyes que explica Argimon és el que s’està perseguint: identificar en bosses i testar repetidament per confinar els que poden estar escampant el virus”, ha afegit.

Clotet també ha fet referència a la gestió política de la pandèmia a Catalunya: “Podria haver-se fet pitjor”. El doctor ha manifestat que “no era senzill per ningú viure una dinàmica de pandèmia com hem viscut tots i prendre decisions”, però ha lamentat que els polítics “s’han aconsellat per gent que no era la més òptima” i “s’ha fet discriminació en funció de la ideologia o plantejaments d’alguns altres que eren molt experts”. Clotet ha dit que “és una pena que persones molt clarividents i amb experiència molt clara en predir models matemàtics no sempre hagin estat contemplades adequadament”. Per evitar això, el doctor troba que s’hauria d’haver creat un panell d’experts on epidemiòlegs i experts clínics poguessin dir quines han de ser les pautes de confinament i tractament.

El doctor ha parlat de les vacunes que es desenvolupen i ha explicat que l’únic dubte que queda és veure quant durarà l’efecte dels anticossos que generen al cap de 12 mesos. També ha considerat que el repte està en trobar una vacuna pancoronavirus, capaç d’anticipar-se i combatre les mutacions que pugui fer el virus en el futur, que és en el que treballa Irsicaixa, centre d’investigació públic-privat creat per Fundació La Caixa i la Generalitat quan el conseller de Salut era Xavier Trias.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa