Berlín i Munic aturen la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys

L'EMA avala la vacunació amb aquest vaccí perquè "els beneficis superen amb escreix els riscos"

Berlín ha suspès la vacunació contra el coronavirus amb les dosis d’AstraZeneca per als menors de 60 anys, segons ha informat la responsable de Sanitat de la capital alemanya, Dilek Kalayci. El govern de la ciutat-estat de Berlín ha pres la decisió abans de participar aquest dimarts a la tarda en una reunió de la comissió federal de Sanitat amb autoritats sanitàries dels estats federats alemanys i el ministeri.

Dos hospitals públics de la ciutat, Charité i Vivantes, ja van anunciar aquest dilluns que no administrarien el fàrmac de la companyia anglesa a les dones menors de 55 anys. Segons van informar portaveus de les dues entitats, es tractava d’una mesura de precaució davant els casos de trombosi venosa cerebral i altres problemes de coagulació detectats, malgrat que les autoritats sanitàries europees i l’Organització Mundial de la Salut van determinar que aquests casos són “molt inusuals”. L’EMA, tot i aquests casos d’efectes secundaris, avala la vacunació amb AstraZeneca després d’analitzar les trombosis: “És segura i eficaç”.

Charité va explicar en un comunicat que es prenia la decisió, a l’espera d’una avaluació del risc definitiva, després de detectar-se “més trombes venosos cerebrals a Alemanya”, encara que aquestes complicacions no s’han detectat als seus hospitals. En la mateixa línia, el grup Vivantes, que gestiona clíniques i residències, va determinar suspendre l’administració de vacunes d’AstraZeneca a dones joves com una mesura de precaució.

Fins al moment, dos terços del personal de Charité, format unes 19.000 persones, ja han rebut almenys una dosi de l’antídot. D’ells, un 70% ha rebut el fàrmac d’AstraZeneca, segons ha publicat el diari Tagesspiegel, qui va avançar la suspensió parcial de la campanya.

A principis de mes, una desena de països europeus van suspendre temporalment la vacuna AstraZeneca, mentre s’investigaven els trombes detectats, després de l’administració de l’antigen de AstraZeneca. Però el Comitè per a l’Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) de l’Agència Europea de Medicaments va avaluar els casos d’un en un i va recomanar “continuar administrant” la vacuna.

En el seu informe, va considerar que els “beneficis” de la vacuna continuaven superant “amb escreix als seus riscos”, i que no s’havia pogut concloure que els casos tromboembòlics estiguessin relacionats amb la vacuna, quan el nombre d’esdeveniments detectats en persones vacunades era menor que el número observat en la població general. “Tampoc podem descartar completament que existeixi una relació”, van afegir, i van assegurar que es continuaria investigant.

Comentaris

    Observador 31/03/2021 8:07 am
    Vaja, que reconeixen que la cosa no va a l'hora. I que els més grans de 60 fem nosa i que si la dinyem, doncs molt mirror.
    Observador 31/03/2021 8:07 am
    Vaja, que reconeixen que la cosa no va a l'hora. I que els més grans de 60 fem nosa i que si la dinyem, doncs molt mirror.

Nou comentari