El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El balanç de 100 dies de la sisena onada: 23 morts diàries per Covid
  • CA

La sisena onada està a punt d’arribar a la seva fi i Catalunya es prepara pel retorn a la normalitat. Després de 100 dies, el balanç de la sisena onada deixa una mitjana de gairebé 23 morts diàries per Covid, segons les dades consolidades del departament de Salut recollides per El Món. Entre el 10 de novembre del 2021 i el 18 de febrer d’enguany s’han registrat 2.276 morts a Catalunya, el que la converteix en una onada més letal del que semblava a primera vista. La setmana del 23 al 29 de gener ha estat la més fatídica, amb 342 morts notificades –49 al dia–, tot i que el pitjor dia va ser el de 31 de gener, quan es van comptabilitzar 59 defuncions en un sol dia.

L’investigador Oriol Mitjà ja va alertar fa uns dies que la sisena onada havia tingut una mortalitat superior a la quarta i la cinquena, tot i que els experts asseguren que era previsible perquè ha sigut una onada especialment llarga –més de tres mesos–. Les autoritats sanitàries insisteixen que la sisena onada té unes característiques molt especials perquè va començar amb la variant Delta i a mig camí s’hi va afegir l’Òmicron, el que ha provocat una situació confusa en la qual la majoria de morts són responsabilitat de la Delta, mentre que la majoria dels contagis provenen l’Òmicron.

De fet, els experts consideren que si la variant Òmicron continua sent la majoritària, una futura setena onada no hauria d’implicar un nou augment de la mortalitat perquè la immunitat general de la població –sigui per la infecció o la vacuna– és molt més alta que abans i permet protegir-se contra els símptomes més greus.

Els hospitals es buiden

La caiguda en pica dels contagis ha donat una treva als hospitals i a l’atenció primària, que han passat tres mesos frenètics i a un pas de col·lapse total. Segons el departament de Salut, actualment hi ha 1.844 persones ingressades per Covid als hospitals catalans, 1.200 menys a finals de gener. Les UCI també tenen l’ocupació en el nivell més baix dels dos últimes mesos i han tornat a registres previs a les festes de Nadal amb 268 pacients crítics.

Els indicadors epidemiològics, tot i patir petites fluctuacions, mantenen la seva tendència a la baixa. L’última setmana s’han notificat 35.500 positius a Catalunya, gairebé la meitat que la setmana passada, mentre que el risc de rebrot està en 830 punts i la velocitat de contagi (Rt) se situa en 0,71.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa