El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Avisen que Catalunya necessita 2.000 rastrejadors per mantenir a ratlla la Covid-19
  • CA

Els rastrejadors de Covid-19 s’han convertit en les darreres setmanes en un element clau del debat sobre els recursos que cal destinar per aturar la Covid-19, un cop la pandèmia ha superat la seva primera onada. Els rastrejadors són els encarregats de localitzar i avisar les persones que han estat en contacte amb persones que han donat positiu de coronavirus i a qui, en conseqüència, se’ls pot haver encomanat la malaltia. Aquesta figura s’encarrega de fer el contacte telefònic per donar indicacions a les persones afectades. 

El grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos del departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha advertit aquest dilluns que Catalunya necessita 2.000 rastrejadors per fer un control eficient de l’epidèmia. La xifra seria la idònia per tenir el control de fins a 1.000 persones contagiades al dia —el que serien 14.000 casos actius durant 14 dies—, expliquen en un fil a Twitter.

 

Les estimacions actuals, segons els investigadors, “indiquen que has d’aconseguir controlar un 70%”. Això significaria “tancar a casa a 700 casos contagiats cada dia. El problema és que no saps a priori quins estan contagiats i quins no. Per tant has de rastrejar i vigilar a molts més de 700”, apunten.

Setmanes enrere la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar la contractació de 200 persones per rastrejar la Covid-19. Posteriorment es va saber que s’havia contractat Ferrovial perquè s’encarregués de fer el rastreig. Això va generar les queixes del sector públic, que reclamava l’assumpció de la tasca per la qual s’havien compromès ja 17 milions d’euros. A causa de les queixes, el Govern va decidir que estudiaria corregir la situació.

Pel rastreig de contactes alguns països han desenvolupat aplicacions mòbils fent servir bluetooth. L’informe de l’epidemiòleg Oriol Mitjà, encarregat pel Govern, recomanava aquest sistema. En alguna compareixença pública Vergés no ho va descartar, tot i que des de la Generalitat no s’ha acollit mai amb entusiasme aquest tipus de solucions tecnològiques pel risc que suposa en la privacitat de les persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa