El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els avis de les residències i el seu personal sanitari seran els primers a vacunar-se
  • CA

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el Pla de Vacunació contra la COVID-19, que determina que els avis de les residències i el personal sanitari d’aquests centres, així com el de centres amb persones amb alt grau de dependència, seran els primers a vacunar-se un cop arribin les primeres dosis. Això serà a partir del gener, segons ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa. 

El president de Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest divendres que l’objectiu és que “una part molt substancial” de la població espanyola es vacuni “amb totes les garanties” durant el primer semestre del 2021. Sánchez ha assegurat que Espanya serà “el primer país de la Unió Europea, juntament amb Alemanya” a tenir un pla complet de vacunació. “Hem estat treballant des de setembre en aquest pla, que serà aprovat el proper dimarts en el Consell de Ministres. Estem preparats”, ha assegurat.

El Ministeri de Sanitat preveu que Espanya podrà comptar amb fins a 140 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19 a través dels acords signats per la Comissió Europea (CE) amb les diferents companyies farmacèutiques desenvolupadores. Segons han explicat aquest dilluns fonts ministerials, el departament dirigit per Salvador Illa calcula que es podrien realitzar 80 milions d’immunitzacions. És a dir, gairebé el doble de la població espanyola,

Els contractes signats per la Comissió Europea arribaran fins a 1.400 milions de dosis. Això representa uns 800 milions d’immunitzacions, ja que gairebé totes les vacunes desenvolupades fins al moment, com les de Moderna, Pfizer o AstraZeneca, consten de dues dosis. De moment, la candidata de Janssen és l’única que s’administraria en una sola dosi. Europa ja ha signat cinc contractes per accedir a vacunes en desenvolupament, mentre altres dues estan en estats “avançats” de negociació.

D’aquestes 800 milions d’immunitzacions, a Espanya li correspondria el 10 per cent: 80 milions. El motiu pel qual se’n compren tantes, segons aquestes fonts, és assegurar un nombre suficient de vacunes en cas que alguna d’elles no acabi sent aprovada per l’Agència Europea de l’Medicament (EMA), un escenari possible fins que no es compti amb més dades definitives. En cas que hi hagi excés de vacunes, es realitzarà la seva distribució cap a altres territoris no comunitaris.

En roda de premsa, la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, ha indicat que la idea és realitzar compres anticipades de les vacunes mentre s’estan desenvolupant els assajos clínics. “El nombre total de dosis que es contractaran amb aquest procés excedeix de molt el de la població espanyola. Tenir un portfoli ampli assegura les possibilitats de poder comptar amb una vacuna. Podria passar que alguna de les vacunes no arribés a tenir autorització”, ha destacat. .

Sánchez va avançar aquest diumenge que el pla de vacunació comptarà amb 13.000 punts de vacunació per garantir un “accés equitatiu a les vacunes” a través de l’Atenció Primària. Ahir, el director de el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va defensar amb rotunditat que el sistema sanitari espanyol tindrà la capacitat suficient per poder realitzar aquesta vacunació massiva. “Tenim una àmplia xarxa d’Atenció Primària. Tenen capacitat per a realitzar-lo. La capacitat del sistema és més que suficient, i més sabent que les vacunes arribaran progressivament”, va afegir.

No serà obligatòria, de moment

Fonts ministerials descarten que en els primers passos la vacunació sigui obligatòria, però no es descarta que calgui adoptar aquesta mesura en cas que Sanitat ho consideri necessari per l’evolució de la pandèmia. De fet, asseguren que existeixen les eines necessàries per fer-la onligatòria. En aquest context, recorden que si bé a Espanya les vacunes són voluntàries, en altres països propers, com França, són obligatòries. Tot i no ser-ho, les cobertures de vacunació al nostre país són molt altes en població infantil i lleugerament inferiors en adolescents.

Sobre els grups de risc, aquestes fonts apunten que cal conèixer abans els aspectes tècnics i logístics de cadascuna de les vacunes, ja que és possible que alguna sigui més efectiva en un grup concret o tingui algun tipus de contraindicació en persones més vulnerables . Aquestes fonts admeten que és possible que no tots els espanyols siguin immunitzats amb la mateixa vacuna. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, donarà més detalls sobre aquest assumpte en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts.

Les vacunes arribaran d’una manera esglaonada i progressiva i per tant caldrà mantenir les mesures de protecció, com l’ús de la mascareta o la distància social, fins que la campanya de vacunació finalitzi a Espanya i hi hagi un nombre suficient d’immunitzats. Encara es desconeix amb exactitud quant temps es podria allargar aquesta situació.

De moment, se segueix treballant amb les comunitats autònomes en els plans logístics d’algunes de les vacunes més complexes, com la de Pfizer, que requerirà ser emmagatzemada a -80 graus. Mentre es conclouen aquests treballs, des de Sanitat consideren que aquestes qüestions merament tècniques es resoldran i no seran un impediment per a la vacunació de la població.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa