Augmenten les denúncies per violència masclista en la parella

L’any passat va tancar amb 13.162 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella, un 1,4% més que l’any anterior. Els detinguts per aquest motiu van ser 1.361, un 3% més. L’increment més significatiu és el de denúncies per violència sexual en l’àmbit de la parella. La cap del Grup Central d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra, Andrea Garcia, xifra aquest increment entre un 40% i un 45%. “Les dones s’han empoderat i s’han adonat que la violència sexual no només es pot denunciar fora de la parella sinó que també pots ser víctima d’abusos o agressions sexuals per part de la parella o exparella que també s’han de denunciar “, ha destacat Garcia en declaracions a l’ACN.

Els Mossos d’Esquadra fan el seguiment de 17.000 persones que són víctimes de violències, 10.900 de les quals per violència masclista en l’àmbit de la parella. La caporal explica que 7.000 d’aquestes tenen ordre de protecció i el 80% es situen en un nivell de risc baix. Indica que des del Grup d’Atenció a la Víctima que hi ha a cada comissaria es fa el seguiment a totes les víctimes que denuncien o també a les dones que demanen assessorament i s’observa que hi ha risc.

Aquest seguiment consisteix en “vetllar per la seva seguretat” i es concreta amb trucades trucades periòdiques mensuals o diàries, assessoraments més específics o entrevistes on la víctima se senti còmoda, derivacions conduïdes amb altres entitats i ajuda perquè decideixi si ha de denunciar o informar de forma oficiosa la judicatura i la fiscalia de la seva situació, afegeix Garcia.

A la primera fase l’objectiu és l’establiment amb la víctima d’un pla de seguretat. Aquest es pot concretar en acompanyaments a les sortides de col·legis si la víctima té fills o en altres indrets. Pel que fa als casos més greus també es duu a terme la vigilància al domicili amb patrullatge aleatori o fins i tot proteccions de 24 hores extensives a la família més immediata si també es troba en situació de risc.

Nou comentari