L’atenció primària reclama baixes immediates per descongestionar els CAP

L’atenció primària està a un pas del col·lapse i ha batut el rècord des de l’inici de la pandèmia per l’altíssima transmissibilitat de la variant Òmicron. Els Centres d’Atenció Primària (CAP) van atendre gairebé 100.000 consultes el dilluns, més del doble que durant el pic de la cinquena onada. Davant de la “saturació” del personal, el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) ha reclamat que es posi en marxa un sistema de baixes “autojustificades” perquè els pacients amb símptomes lleus no hagin d’anar al CAP.

“Un diagnòstic positiu de Covid hauria d’anar acompanyat d’una baixa i, així, alliberar-nos a nosaltres de la tasca burocràtica“, proposa a l’ACN Nani Vall-llossera, membre del FoCAP i metgessa del CAP Bon Pastor, a Barcelona. També demanen que els pacients amb grip o gastroenteritis lleu puguin entrar en aquest circuit ràpid per descongestionar el sistema i que el personal sanitari pugui dedicar-se a tasques mèdiques i alliberar-se de tota la gestió burocràtica de les baixes.

Confiança en els pacients

“Les baixes per Covid-19 sabem quina durada tenen i sabem que necessiten un aïllament de set dies, així que caldria automatitzar-les i, només en el cas que hi hagi alguna complicació, poder fer la valoració per allargar-la”, comenta Vall-llossera, convençuda que la sisena onada “ho canvia tot”. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va demanar a la Seguretat Social que autoritzi “de manera excepcional” les baixes acompanyades d’una declaració d’autoresponsabilitat, tal com es fa al Regne Unit, per exemple.

En un oment en el qual la sisena onada encara no ha arribat al seu pic de contagis, els professionals de l’atenció primària aposten per prioritzar la “relació de confiança” amb els pacients i que el personal mèdic deixi de fer de “policia” de les baixes laborals i es pugui centrar en l’atenció mèdica. Vall-llossera creu que s’ha d’aprofitar la situació per impulsar un “canvi de paradigma” en el qual es reconegui que no s’ha d’anar a treballar malalt, ja que sovint atenen persones que fa dies que estan malaltes i que no han gosat anar al metge per “por a perdre la feina o perquè no tenen contracte”.

Nou comentari