Argimon: “Si poguéssim pagar els ajuts no estaríem reobrint”

El secretari de Salut Pública descarta canviar de fase abans del pont

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que Catalunya “no és un país pobre però tampoc és un país ric” i, en aquest sentit, ha apuntat que si el Govern tingués diners per pagar més ajudes, les mesures anticovid serien molt més estrictes: “Si nosaltres poguéssim pagar aquests ajuts penso que no estaríem reobrint i que no ho hauríem fet en ocasions anteriors”.  En una entrevista a Els Matins de TV3 Argimon també ha descartat avançar el pas al segon tram abans del pont i, per tant, mantenir el canvi de fase pel dia 7 de desembre. “Hem de ser seriosos. Si vam dir 15 dies han de ser 15 dies”, ha dit.

Pel que fa al Nadal, el secretari ha explicat que hi haurà reunions aquest cap de setmana per perfilar quines mesures s’establiran.  Si les xifres acompanyen, ha dit, es mantindrà la intenció del Govern de limitar les reunions de Nadal a 10 persones, tot i la proposta de l’Estat de limitar-les a 6. També hi ha sobre la taula la possibilitat de flexibilitzar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d’Any -tot i que en línies generals ha afirmat que aquesta mesura continuarà vigent uns “dos o tres mesos” més- i, a més, caldrà abordar les mesures sobre el confinament municipal.  

Respecte les reunions nadalenques, ha dit que el més important a tenir en compte no és el número de persones que pugui haver en una reunió sinó el fet que s’encadenin diverses reunions amb diferents grups bombolla. El secretari de Salut Pública ha confiat també que tota Catalunya passi al mateix temps de tram i que, per tant, al Nadal hi hagi “mesures homogènies”. Ha afegit que això podrà ser així si es mantenen les dades actuals, que indiquen que s’acabarà la setmana amb uns 7.000 casos de dilluns a dilluns. “És la dada que teníem abans de començar aquesta segona onada”, ha remarcat. Ha reconegut, però, que les UCI es mantenen al voltant de 500 ingressats i que aquesta xifra “no baixa al mateix ritme que el número de casos”.

Argimon ha assegurat que hi haurà mesures per garantir que els avis de les residències i les persones que visquin a centres per gent amb discapacitats, puguin sortir per passar el Nadal en família. En aquest sentit, el Govern es planteja fer proves de Covid quan surtin dels centres i quan tornin a entrar-hi.  

Sobre les vacunes, confia que tothom que ho vulgui es podrà vacunar durant el 2021. Tot i que la previsió és començar a vacunar al gener, Argimon ha dit que l’hivern serà “cru i difícil” perquè la gent vacunada durant la primera tongada no genererà immunitat fins al març o l’abril. 

Sobre el 14-F, ha insistit que el cal “assegurar el dret fonamental de tothom”, també de les persones infectades i dels seus contactes estrets. “Com fer-ho, no ho sé”, ha reconegut. D’altra banda, ha dit que mentre es formi un nou govern no té perquè haver un canvi de l’equip tècnic que treballa la Covid i ha expressat que no té cap intenció de continuar com a secretari de Salut Pública si ha començat la vacunació i no hi ha hagut una tercera onada. 

 

 

 

 

 

Comentaris

    Noi venut a erc, para de dir tonteries, 14/12/2020 11:54 pm
    A españa a les terrasses esta prohibit fumar, aqui no, per que us agrada assassinar, feixistes d'esquerra, metges de regional, accionistesdela funeraria. Plega ja, capellanot de funerals verges s.a.
      Noi venut a erc, para de dir tonteries, 14/12/2020 11:54 pm
      A españa a les terrasses esta prohibit fumar, aqui no, per que us agrada assassinar, feixistes d'esquerra, metges de regional, accionistesdela funeraria. Plega ja, capellanot de funerals verges s.a.

Nou comentari