El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon: “És més invasiu furgar-se el nas que prendre’s automostres per fer proves PCR”
  • CA

Josep Maria Argimon ha volgut posar fi a les polèmiques sobre les automostres per fer proves de PCR. Segons ha defensat aquest divendres el secretari de Salut Pública de la Generalitat, prendre’ls la mostra que cal per al test clàssic per detectar la Covid-19 en una persona infectada és molt més fàcil del que s’ha donat a entendre en alguns moments. En paraules seves, “un frotis nasal és introduir-se un bastonet dos centímetres i fer-hi cinc voltes. Fa unes pessigolles i res més. És una mica groller, però és molt més invasiu furgar-se el nas“, ha dit amb contundència durant la roda de premsa que feia sobre el pla de cribratges amb la consellera de Salut, Alba Vergés.

En aquest cas, Argimon es referia a les mostres que es podran prendre les persones que s’hagin de fer la prova per portar-les a la farmàcia, que farà d’intermediària amb Salut per fer arribar els frotis nasals al laboratori on toqui. “Que les persones facin coses, que se les facin elles és molt normal. Es tracta d’un sistema molt semblant al de cribratge del càncer de còlon. Fem una mostra de femta i ningú la supervisa, la fem a casa i la portem a la farmàcia. Un altre exemple, un jove que es trenca una cama i ha d’estar un o dos mesos enguixat. Segurament li receptarem heparina, i se la punxarà ell, i és bastant més agressiu que passar-se un palet pel nas. No magnifiquem les coses”, s’ha queixat.

Segons ha explicat, es tracta d’una automostra nasal com la que es planteja als instituts. “No té cap dificultat i no necessitem cap tipus de permís”, ha aclarit. “Una altra cosa és que, si al final les farmàcies fan proves d’antígens, hi haurà d’haver un protocol per fer arribar la informació dels resultats a Salut”, ha matisat. I ha afegit: “Nosaltres no descartem res, hi haurà avenços en tot, no descartem res”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa