El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon diu que 5 milions de catalans podrien estar vacunats el 15 de juliol si s’allarga l’interval entre dosis
  • CA

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que allargar l’interval entre les dosis de la vacuna, com reclama Salut des de fa setmanes i un grup d’experts ha demanat avui, permetria tenir 5 milions de catalans vacunats amb una primera dosi el 15 de juliol. Argimon ha explicat que aquests càlculs estan fets amb les dosis que es preveu que arribin de Pfizer. A partir del 10 de maig es començarà la vacunació generalitzada de les persones de més de 50 anys, tot i que ja s’està vacunant en alguns indrets aquesta mateixa setmana. El secretari de Salut Pública ha comentat que si la segona dosi de Pfizer s’allarga fins a les vuit setmanes, la segona quinzena de juliol les persones de 30 o més anys ja podrien tenir inoculada una primera dosi, que ofereix “una protecció molt elevada”.

Argimon ha reclamat al Ministeri de Sanitat que “reconsideri” la decisió de no permetre allargar aquest interval per tal d’aconseguir la protecció d’aquests 5 milions de persones. Això permetria assolir “una certa immunitat de grup”, a més a més de reduir la infecció greu i la mortalitat. També “implica una recuperació emocioanl, social i econòmica”, ha afegit Argimon. Si no es canvia el criteri, a 15 de juliol hi haurà tres milions de persones amb una primera dosi i només 1,5 milions amb la pauta completa. Es podrà arribar només a la cobertura de persones de 45 anys o més.

Argimon ha reconegut que la situació de la pandèmia és d’estancament amb 10.500 casos diari. “Portem un ritme bo de baixada i això és una notícia bona, però no podem abaixar la guàrdia, ens queden pocs mesos per normalitzar la situació, no per acabar amb la pandèmia”, ha subratllat el doctor. Argimon també s’ha felicitat per la fi de l’estat d’alarma. “Aquestes estats d’alarma han de ser situacions excepcionals i han d’estar vigents el mínim de temps possible”, ha apuntat el secretari de Salut Pública. “Això tampoc vol dir que hagi acabat la pandèmia, farem servir instruments més confortables per la ciutadania d’autoresponsabilitat”, ha incidit Argimon.

D’altra banda, Argimon també ha aplaudit la possibilitat que s’obre perquè les farmàcies puguin vendre tests d’antigens. “És una bona notícia”, ha subratllat el doctor sobre una mesura que busca augmentar la capacitat de diagnòstic i que durant la pandèmia han reclamat molts epidemiòleg i sectors. En paral·lel Salut iniciarà la possibilitat de fer proves d’automostra recollint-la en els CAPs en llocs amb elevada incidència, possibilitat que serà comunicada a través dels ajuntaments i mitjans de comunicació locals i els mateixos centres de primària.

Més informació en breu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a maig 04, 2021 | 19:17
    Ramon maig 04, 2021 | 19:17
    Quan diu "catalans", entenc que en realitat es refereix a "habitants de Catalunya".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa