El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon demana eliminar el topall d’AstraZeneca per salvar vides en el grup de 55 a 64 anys
  • CA

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha insistit aquest dimarts en la necessitat que Espanya elimini la limitació d’ús de la vacuna AstraZeneca per a majors de 55 anys. Argimon ha dit que el grup de persones entre 55 i 64 anys la probabilitat d’ingrés a les unitats de cures intensives és d’un 3,4%, mentre que en el grup de 25 a 34 anys aquest risc és del 0,2%. “No podem estar vacunant persones de 32 anys(mestres, guàrdia urbana) i no a una companya de 62 o 63 anys”, ha lamentat Argimon.

Argimon ha dit que el tema d’AstraZeneca, que el govern espanyol té bloquejat contràriament al que es fa a la resta del món, és vital per salvar vides en cas que arribi una quarta onada. El doctor ha destacat que segons les dades de la tercera onada a Catalunya el risc de morir en la franja de 35 a 44 anys és del 0,02%, mentre que al grup de 55 a 64, del 0,49%. Amb aquestes dades a la mà, Argimon ha dit que en aquest darrer grup cal “focalitzar-s’hi”.

El risc d’acabar a la UCI és més gran en el grup de 65 a 74 anys, un 5,7%. El risc de morir en aquest cas és d’un 1,55%.

Argimon ha dit que amb l’evidència científica actual es demostra que si s’hagués tingut la població vacunada en la tercera onada en lloc de 419 persones a la UCI n’hi haguessin hagut 393. “Si arribés una quarta onada, no tenir vacunada la població de 55 a 64 anys no té molt sentit”, ha remarcat.

El secretari de Salut Pública també ha expressat la necessitat de replantejar l’estratègia de vacunació a nivell europeu, en el sentit de debatre si “és convenient o no retardar la segona dosi de totes les vacunes per fer eficient el programa de vacunació”. Aquesta seria l’estratègia britànica, que busca vacunar molta gent amb una dosi i la segona s’administra 12 setmanes després. Així es podria maximitzar el nombre de persones vacunades (amb la primera dosi es pot reduir malaltia greu en un 85%) o bé tenir menys població “molt ben vacunada” amb dues dosi.s

Argimon ha dit que aquesta “és una decisió crucial” i que “a diferència de la d’AstraZeneca, ha de ser una decisió europea” perquè si “Europa decideix retardar la segona dosi hem de tenir assegurades després de les 12 setmanes dosis suficients de la mateixa vacuna per fer un recordtori de la vacuna i de la immunitat”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bit a març 10, 2021 | 10:57
    Bit març 10, 2021 | 10:57
    Corrupció de la farmamàfia, un nuremberg per aquests corruptes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa