El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon avisa que costarà sortir de la cinquena onada: “Necessitarem setmanes i setmanes i mesures i mesures”
  • CA

La cinquena onada durarà. Així ho ha previst el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest dilluns en la roda de premsa per anunciar noves mesures: “Necessitarem setmanes i setmanes i mesures i mesures per fer que la Rt baixi a 1”. El conseller s’ha mostrat aquest dilluns sorprès per la virulència de la variant Delta a Catalunya, que en alguns indrets ja suposa el 80% dels casos. En la roda de premsa per explicar les noves restriccions, Argimon ha reconegut que “mai havia pensat que es produiria una explosió de casos” com la que s’ha vist els darrers dies “però sí un repunt”. Argimon ha dit que l’escola i la universitat havien estat “un gran mur de contenció” que ha caigut en acabar el període acadèmic. Argimon ha afirmat que la crescuda “no és similar a la de les altres onades”, però s’assembla a la que es produeix també al Regne Unit on, segons Argimon, “també se’ls dispara la corba cap amunt”.

El conseller de Salut ha qualificat les dades de “més que pèssimes, són molt i molt dolentes”, amb una incidència molt elevada en el grup d’edat entre els 15 i els 29. La incidència elevada en aquest grup fa pujar tota la resta. Argimon ha subratllat que de ser un 4% les persones ingressades, ara ja són el 25%. L’edat mitjana a les UCIs és de 50 anys, quan abans era de 63. “L’explosió ha estat en dues setmanes, hem de ser conscients que cal reduir la interacció social i que respectem les mesures”, ha afegit Argimon.

Argimon ha reconegut que la incidència de la Covid-19 a Catalunya es mantindrà “molt elevada” durant moltes setmanes perquè la situació actual “no s’eixuga amb dues setmanes”. El conseller ha explicat que la vacunació és “un element nou” en aquesta cinquena onada “però el virus es propaga molt més ràpidament del que nosaltres podem anar vacunant”. Argimon ha remarcat que les persones que es vacunin avui “estaran immunitzades d’aquí a un mes i mig”. En conseqüència, “ens queden setmanes d’esforç col·lectiu de seguir mesures i reduir al màxim interaccions i fer-ho amb mascareta, la protecció deguda i distància”.

Les circumstàncies diferents de la onada és que afecta un grup de persones diferent de les altres onades i que té “una manera d’interaccionar i percepció del risc diferent”. Per això les mesures no s’han dirigit a limitar aforaments del comerç, sinó més aviat “incidir en espais on la joventut es relaciona i incidir també en apel·lar a la solidaritat de dir compte que el estem fent quan portem la mascareta és per nosaltres”. En referència a l’oci nocturn, Argimon ha dit que s’han detectat 51 brots en discoteques, si bé ha remarcat que el sector “no és l’únic ni el màxim responsable” de l’explosió de contagis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa