Parlem dedica l’anunci de Nadal a advertir del perill d’extinció del català

L’operadora de telecomunicacions catalana Parlem dedica l’anunci de la seva campanya de Nadal a alertar davant del perill d’extinció del català del qual ja han fet advertències els lingüistes. Sota l’etiqueta #TrenquemElSilenciParlemCatalà, la companyia aposta per enviar un missatge d’advertència a la ciutadania sobre la tendència negativa pel que fa a l’ús de la llengua del país perquè podria conduir a la seva desaparició. L’anunci, en un to emotiu, enumera un seguit d’elements pels quals es demana fer un minut de silenci: “per allò que van lluitar el nostres avis, per Tirant lo Blanc, pels contes que ens llegien els pares, els concerts d’Oques Grasses o les paraules de Merce Rodoreda”. Diversos personatges que apareixen a l’anunci acaben advertint que “si no parlem català, tot el que som desapareixerà: la nostra cultura, llengua i identitat no seran més que minuts de silenci”.

L’ús del català entre els joves està en retrocés, un fet que ha motivat també la posada en marxa de campanyes de sensibilització, com la que recentment ha presentat la ONG del català Plataforma per la Llengua. Aquesta entitat fa temps que adverteix que la situació del català és d’emergència. La influència de les plataformes digitals com Netflix i Amazon, on la presència del català no està garantida, empitjora la situació de l’idioma. El Govern negocia amb el govern espanyol que s’estableixi una percentatge de producció en català en aquestes plataformes, però fins al moment no s’ha aconseguit que s’inclogui l’obligació per a les plataformes majoritàries.

Al mateix temps, diverses sentències judicials de tribunals espanyols estan afavorint la presència del castellà a les aules. La més recent, del Tribunal Suprem, ha suposat un cop al model d’immersió lingüística. Precisament, famílies d’una escola a Canet de Mar estan recollint firmes a internet contra la decisió del TSJC que obliga un centre escolar del municipi a impartir el 25% de les classes en castellà.

Parlem ha aconseguit disparar els seus ingressos en el primer semestre d’aquest any 2021. La companyia passa dels 8,5 milions d’euros ingressats en els resultats proforma de l’any passat als 15,2 milions d’aquest any. Aquest Nadal, però, la companyia ha volgut dedicar-la a la delicada situació del català.

Comentaris

  2022 Desembre 08, 2021 | 13:00
  El català només s'extingirà si continuem a espanya. La declaració d'independència s'hauria d'aixecar el 2022.
  Anònim Desembre 09, 2021 | 11:02
  Si pretenden salvar el catalán eliminando al español conseguirán todo lo contrario por el simple principio de "accion - reaccion"...entre otras causas.
   Anonim Desembre 12, 2021 | 18:06
   Per cert no conec cap llengua que es digui español. Però si que conec una llengua que es diu castellà. Tant el castellà, català, galleg i el vasc són llengües espanyoles.
  Fr. Gerundio de Campazas Desembre 09, 2021 | 11:02
  Si pretenden salvar el catalán eliminando al español conseguirán todo lo contrario por el simple principio de "accion - reaccion"...entre otras causas.

Nou comentari