El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Amancio Ortega dona a Catalunya dos equips que milloraran el tractament del càncer
  • CA

Catalunya rebrà dos dels equips de pronoterapia per tractar el càncer donats per la Fundació Amancio Ortega al Ministeri de Sanitat. El propietari de Zara ha donat un total de 280 milions d’euros al govern espanyol per comprar 10 equips de pronoteràpia per a ús de la sanitat públcia. Es tratca d’una de les tècniques més avançades per al tractament del càncer, especialment eficaç amb tumors d’accés difícil o que es troben en llocs sensibles. Aquest tractament retalla el temps i evita molts dels efectes secundaris d’altres tècniques.

A través d’un comunicat, el Departament de Salut ha informat sobre l’acord signat amb la fundació i el govern espanyol per tal de desenvolupar l’anomenat Pla per a la implantació de la prototeràpia al Sistema Nacional de Salut. Aquest pla preveu la incorporació de deu equips de radioteràpia de protons ubicats de manera estratègica en centres públics de tot el territori de l’Estat espanyol per donar cobertura a tots els pacients que requereixin aquest tractament.

Els equips es distribuiran entre Andalusia —amb dos equips, un a Sevilla i l’altre a Màlaga—, Madrid —amb dues unitats a la capital—, un a València, un a La Corunya, un a Biscaia i, finalment, un a les Canàries. L’objectiu del conveni és que en el termini de quatre anys es puguin dur a terme les actuacions necessàries per a la instal·lació dels equips.

Salut té signat un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte del tractament d’oncologia de precisió amb protons. En el projecte hi participen l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’objectiu és disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament.

La teràpia amb protons és una eina innovadora en el tractament de pacients pediàtrics i també cada cop més en adults. Com la cartera de serveis es va ampliar el novembre del 2020, assenyala Salut, es calcula que uns 200 pacients se’n podrien arribar a beneficiar el primer any. Els dos dispositius s’ubicaran al Parc Sanitari Pere Vigili de Barcelona, ja que disposa de l’espai suficient per allotjar-los: l’equipament requereix un mínim de 1.500 m2.

Segons publica el mitjà InfoLibre, tot i que el desemborsament inicial i el reintegrament posterior ascendeixen al total de 280 milions, el 2022 el govern espanyol només té previst licitar contractes de compra d’aquests equips per valor de 28 milions. Ai´xí consta en el capítol de Sanitat del projecte de llei de pressupostos que el govern espanyol acaba de portar al Congrés, on hi ha una partida de 28 milion d’euros per a un Pla d’implantació de la pronoterapia al Sistema Nacional de Salut que té la seva base en la donació d’aquesta fundació.

La donació ha estat qüestionada per Unidas Podemos, recordant a Ortega que si vol contribuir al sistema de salut públic que pagui els seus impostos a l’estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa