Els motius que fan “altament improbable” que hi hagi una erupció volcànica a Catalunya

Des de l'ICGC asseguren que els moviments sísmics que hi ha al territori "no tenen res a veure" amb els volcans

L’erupció volcànica a l’illa de La Palma ha despertat el temor que es pugui donar una situació semblant a la zona volcànica de la Garrotxa. Tot i això, segons diferents experts és “altíssimament improbable” que hi hagi una erupció volcànica a Catalunya. Malgrat que el tipus de volcà que ha explotat a l’illa de La Palma és el mateix que es troba a la zona volcànica de la Garrotxa, els experts asseguren que és “altíssimament improbable” que a Catalunya hi pugui haver una erupció de la mateixa magnitud, almenys en un futur pròxim. “Aquí no tenim cap símptoma que el nostre vulcanisme es pugui reactivar en breu”, assegura el geòleg i vulcanòleg, Joan Martí.

La Garrotxa i Canàries “no tenen res a veure”

En declaracions a l’ACN, Martí explica que la zona tectònica de les Canàries és molt més activa, fet que provoca que les erupcions siguin més freqüents. Així mateix, des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) asseguren que els moviments sísmics que hi ha al territori català “no tenen res a veure” amb l’activitat volcànica.

“El risc volcànic a Catalunya i concretament a la zona volcànica de la Garrotxa és molt petit, encara que no es pot dir mai que sigui nul o zero”, precisa en la mateixa línia, el director dineral de Geologia Regional i Geofísica de l’ICGC, Antoni Roca. Així, Roca assegura que els terratrèmols que hi ha a Catalunya són de tipus tectònic.

Erupció del volcà de La Palma | Europa Press
Erupció del volcà de La Palma | Europa Press

Freqüència més amplia

Martí assegura que en aquest espai la freqüència d’erupcions volcàniques és molt més àmplia a la Garrotxa que a les Canàries. De fet, l’última erupció que s’hi va registrar va ser ara fa 10.000 anys al volcà Croscat, i a La Palma va ser l’any 1971. “Canàries és un altre estil de zona, un altre estil de tectònica, un altre estil de moviments de plaques i el vulcanisme és molt més actiu i amb freqüències molt més curtes”, compara Martí. En aquest sentit, explica que a l’illa els vulcanòlegs ja preveien que podia haver-hi una erupció en detectar-hi activitat “anòmala” entre els últims 10 i 12 dies al voltant del ‘Cumbre Vieja’.

La vigilància està “desactivada”

Per tot plegat, des de l’ICGC asseguren que a Catalunya no tenen activada la vigilància sísmica, atès que no es considera que hi hagi un risc. A Canàries, en canvi, l’Instituto Geográfico Nacional hi tenia instal·lada una unitat per actuar en cas que hi hagués una erupció. De fet, l’illa ja va patir erupcions el 1949 i el 1971.

Comentaris

    ciutadà 21/09/2021 8:18 am
    Quan una cosa es nega de d'un estament oficial, vol dir tot el contrari, que el risc existeix. Tan remot com vulgueu, però existeix

Nou comentari