Àlex Arenas: “Hem de fer la reobertura perquè som pobres, no som un país ric”

El físic de la URV pronostica que, un cop es reobri, augmentaran els contagis perquè no hi ha un pla per passar l'hivern i fer front als aerosols en interiors

El físic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ha defensat aquest dimecres en una entrevista al programa Més 324 del 324 la reobertura de serveis tancats per la pandèmia perquè “som pobres, no som un país ric”. Arenas ha subratllat que Catalunya no és un país ric que es pugui permetre tenir-ho tot tancat “i pagar a tothom els diners que s’hagin deixat de guanyar”.

Arenas, però, “no parlaria de desescalada”, ha advertit, perquè “no és com l’estiu” ja que ho veu “més complicat”. La reobertura és necessària, ha insistit, “pel nivell econòmic en el qual estem”, i ha alertat que “d’aquí a poc, quan es comenci a obrir, les xifres començaran a augmentar”.

“El problema és que anar a poc a poc, quan sabem que la situació es dirigeix a relaxar mesures, implica el perill de tornar enrere d’aquí a poc, i si ho fem afectant els mateixos serveis matarem gent econòmicament, i de gana”, ha subratllat el físic.

Sense pla per passar l’hivern

El científic ha defensat que s’han de buscar “mecanismes per compensar la mobilitat”, que no es tracta només de cotxes i transport públic. Arenas ha repetit la idea de la necessitat que es quedin a casa 1,5 milions de persones. “No es tracta de castigar sistemàticament uns sectors amb risc particular, sinó intentant augmentar la capacitat de teletreball”, ha afegit. Actualment s’està executant un 10% de teletreball possible i es podria arribar a un 30% (implicant 800.000 persones), mentre que, si una part de l’educació secundària passés a ser telemàtica, hi hauria unes altres 800.000 persones sense necessitat de moure’s. Això, ha remarcat Arenas, “permetria controlar la pandèmia a l’hivern”.

El físic afirma que no Catalunya no té un pla per passar l’hivern i es disposa a reobrir espais on hi ha el perill de contagis per aerosols sense prepració per afrontar-ho. “Ens enfrontem a un problema sense solució clara, necessitem ventilació intensa als interiors i aquí ningú està preparat, o poca gent, perquè té un cost elevat i tots els serveis tancats comporten un risc”, ha afegit.

Nou comentari