El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alerten que Catalunya té un problema crònic amb les drogues
  • CA

El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, ha advertit aquest dilluns que Catalunya es manté ancorada en els problemes de drogues i que caldran canvis estructurals per poder eradicar-los i que deixin de ser crònics, cosa que ara queda lluny, i més després dels efectes de la pandèmia de la Covid-19.

En una conferència telemàtica sobre les respostes que Catalunya necessita per fer front a les addiccions, Esculies ha explicat que l’organització preveu acabar l’any 2020 havent atès al voltant de 2.000 casos, xifra similar a la d’anys anteriors.

No obstant això, ha apuntat que el darrer informe europeu sobre drogues 2019 ha tornat a fixar l’estat espanyol com el territori on més confiscacions de cocaïna hi ha hagut, o el segon —després de Bèlgica— on més cànnabis s’ha confiscat. Esculies també ha subratllat els resultats de l’estudi amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques que va determinar l’any passat que Barcelona ocupa el primer lloc internacional de les ciutats monitoritzades en consum de cocaïna.

[r:1]

Les dades indiquen, segons Esculies, que “en quatre dècades el país no ha estat capaç d’eradicar els problemes de drogues”. El director de Projecte Home adverteix que hi ha fenòmens que perduren en el temps i l’interès per resoldre’ls es perd perquè desapareixen de l’agenda pública. “Ens trobem en aquesta situació a Catalunya”, ha lamentat.

Anar més enllà

Aquest fet posa en evidència que l’aproximació a les addicions no ha de ser només “mirant les persones que ja tenen els problemes, sinó veient com és que estem en aquest situació”. Recorrent a una metàfora, Esculies ha afegit: “En un conflicte bèl·lic sempre necessitarem hospitals, però només amb hospitals no arregles la guerra”.

Per sortir d’una addició part de la responsabilitat recau en la persona addicta, però els problemes estructurals depenen de moltes altres qüestions, ha assenyalat Esculies, posant d’exemple el cas d’una noia de 14 anys addicta a les tecnologies. “Hem de mirar més enllà, hem de parlar amb els pares, que potser no poden ajudar-la perquè treballen en feines de molt desgast físic i sou precari, o en empreses poc sensibles a la conciliació laboral, o potser l’empresa opera en un marc legal de poca consciència, que no li dóna les eines per poder fer-ho d’una altra manera”.

Esculies ha apel·lat a la responsabilitat dels legisladors i els mitjans de comunicació: “Els governs s’estan quedant enrere de les necessitats que tenen les persones i els mitjans només parlen de drogues en clau de confiscacions però no de les necessitats de les persones que tenen el problema”.

Nou pis a Montgat

Projecte Home, que té diferents centres a tot el territori, ha anunciat l’obertura d’un nou pis a Montgat i que servirà per ajudar persones que tinguin problemes d’habitatge en la fase de reinserció social. El pis s’ha construït amb habitacions individuals per facilitar confinaments i perquè el servei es pugui mantenir obert en situacions com la de març i abril, encara que en els seus centres no han tingut positius.

Esculies ha afirmat que es vol posar l’accent en la fase de reinserció perquè actualment aquest és un dels “dèficits” de Catalunya i la crisi post-pandèmia requerirà més esforços.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa