França, Alemanya i Itàlia s’afegeixen als països que aturen la vacunació amb AstraZeneca

El Ministeri de Sanitat convoca una reunió d'urgència amb les comunitats

Alemanya, França i Itàlia han aturat aquest dilluns la vacunació amb AstraZeneca per “precaució” arran d’almenys una trentena de casos de trombosis entre els gairebé 5 milions de vacunats a Europa. El ministeri de Salut alemany ha assegurat aquest dimarts que suspèn l’ús del vaccí britànic per recomanació del regulador alemany. En el cas de França, Emmanuel Macron ha anunciat que la suspensió serà temporal, concretament fins aquest dimarts. L’Agència Europea del Medicament ha continuat defensant la vacunació amb AstraZeneca: “No veiem cap problema amb continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna”, ha dit aquest dilluns Marco Cavaleri, cap de l’estratègia de vacunes de l’EMA, que està investigant els casos. Se suma a una vintena de països com els Països Baixos, Irlanda, Àustria, Dinamarca i els països bàltics, que també han decidit aturar temporalment l’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca.

L’EMA està investigant “ràpidament” especialment si els casos podrien estar relacionats amb “patologies prèvies” de les persones vacunades. En tal cas, l’EMA podria “redefinir” l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per a determinades persones.

Magda Campins, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, ha assegurat aquest cap de setmana que la vacuna d’AstraZeneca és “segura” malgrat que diversos països europeus hagin aturat l’administració del vaccí“La incidència de casos de trombosi que han aparegut en les persones vacunades és inferior a l’habitual en la població general”, ha recordat.

Sanitat convoca les CCAA per decidir

El Ministeri de Sanitat ha convocat de manera urgent aquest dilluns a les comunitats autònomes, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, per a abordar la vacunació contra la Covid-19 a Espanya. Encara que en l’únic punt de l’ordre del dia que Sanitat ha enviat a les comunitats no es concreta de quin aspecte de la vacunació es tractarà en concret, s’espera que sigui de la vacuna d’AstraZeneca, després que diverseos països europeus hagin suspès temporalment la seva administració després de detectar-se casos de trombes en pacients als quals se’ls havia inoculat la vacuna.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareixerà després de la trobada, tal com ha avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa amb el president de la República francesa, Emmanuel Mácron, en el marc de la XXVI cimera Franco-Espanyola. Sánchez ha apuntat que l’Agència Espanyola del Medicament, juntament a l’Agència Europea del Medicament i les d’altres estats, “estan treballant i analitzant els casos”, i ha avançat que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareixerà aquesta tarda de dilluns “per donar notícies i decisions subjectes a criteris tècnics respecte al procés de suspensió de la vacunació amb AstraZeneca”.

Comentaris

    Pepe 15/03/2021 6:29 pm
    Mor una noruega, sense patologies prèvies, després de ser vacunada amb AstraZeneca i patir un trombe. Aquest passat dissabte, l'Agència Noruega del Medicament va afirmar declarar que tres persones vacunades amb la dosi d'Astrazeneca van ingressar a Rikshospitalet d'Oslo a causa de greus casos de coàguls de sang. Ara, el mateix centre sanitari ha confirmat que una d'elles ha mort. El director de l'agència d'aquest país escandinau, Steinar Madsen, ha donat tots els detalls de què disposen en una roda de premsa aquest migdia. Es tracta d'una professional del centre de salut d'Helse, tenia 50 anys i va ingressar amb una hemorràgia cerebral just després de vacunar-se.
    Realitat 15/03/2021 5:06 pm
    I desde Catalunya les autoritats sanitaries demanaven a Madrid que es pogues aplicar als majors de 65 anys.... menys mal que no ens van fer cas, si es que d'on no en raja.... Fins i tot es parlava de desobeir.

Nou comentari