Alcanar se centra ara en la neteja d’habitatges particulars i negocis després dels aiguats

El dispositiu de 150 voluntaris, coordinat per Protecció Civil i l'Ajuntament, treballarà tot el cap de setmana

Les tasques de neteja d’Alcanar (Montsià) no s’aturen. Tres dies després dels aiguats, les tasques dels 150 voluntaris de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i Barcelona se centren ara en els habitatges particulars i locals afectats. Protecció Civil i l’Ajuntament d’Alcanar coordinen la seva feina des de les pistes poliesportives del poble. El tècnic de la Direcció General de Protecció Civil, Rafel Prades, ha apuntat que “encara queda molta feina per fer”, especialment a Alcanar Platja, amb segones residències que han començat a valorar els danys materials aquest dissabte. El consistori canareu posarà a disposició de la població tres oficines d’atenció ciutadana i farà assemblees per facilitar informació sobre la gestió d’ajudes.

Protecció Civil, juntament amb l’Ajuntament d’Alcanar, s’encarrega de repartir tasques entre els diferents voluntaris que s’han desplaçat fins aquest poble del Montsià. Segons Prades, la seva tasca consisteix a “coordinar, organitzar i donar suport a la comunicació” entre totes les persones que s’han traslladat fins aquí. Així, es prioritzen sectors dels diferents nuclis de població amb la voluntat de tornar l’abans possible a la normalitat.

Des de les vuit del matí d’aquest dissabte, uns 150 voluntaris s’han posat mans a l’obra per posar el seu granet de sorra en aquest objectiu. Una trentena d’aquestes persones han vingut a mode particular o a través de les crides d’ajuntaments propers, fent aflorar la solidaritat després dels aiguats del passat dimecres. Principalment s’encarreguen de netejar porxos, garatges i baixos que es van veure sorpresos pel temporal. Al poliesportiu municipal, més enllà de coordinar les accions de cada grup, també es proporciona avituallament.

El tècnic de la Direcció General de Protecció Civil ha posat èmfasi en Alcanar Platja, una zona on s’hi concentren moltes segones residències. “Fem una crida perquè els veïns d’aquestes urbanitzacions revisin els aliments abans de consumir-los”, ja que, segons ha assenyalat, podrien estar contaminats. Fins a dia d’avui, molts propietaris no havien pogut accedir a aquests habitatges i fer la valoració dels danys materials ocasionats per la tromba d’aigua.

Amb la voluntat d’arribar a tots els veïns afectats, les oficines d’atenció ciutadana s’ubicaran als tres nuclis locals del poble: Alcanar, Les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. Es tracta d’un sistema que ja es va posar en marxa amb motiu dels aiguats que van tenir lloc el 2018 i que ara es tornarà a aplicar a l’espera que el municipi sigui declarat zona catastròfica. L’alcalde, Joan Roig, ha reiterat l’agraïment envers totes les persones que s’han ofert aquests dies per netejar el poble, a la vegada que ha insistit que ara “és el torn de les administracions supramunicipals” per destinar ajudes directes a la zona.

Comentaris

    Canal de l'esquerra de l'Ebre 05/09/2021 1:15 pm
    Dues coses, primera, omplir sempre amb tantes palmeres el nostre país, és necessari ? Ens anuncien canvis importants en la climatologia, però, sembla que alguns s'avancen i ja ens volen i ens veuen com un desert (?!). Segona, heu de saber que els aiguats, barrancades en diuen al Montsià (per alguna cosa ho deuen dir així...), on han impactat més i han fet més mal ha estat en el curs final de dos barrancs, el de St Jaume i el del Llop ( i per l'altre vessant ha afectat un polígon industrial d'Ulldecona) solament cal que guaiteu que hi ha al final d'aquests dos barrancs, què s'hi ha fet les darreres dècades en aquestes zones inundables, no cal ésser gaire espavilat per a adonar-se'n de les conseqüències que comporten i han comportat. Qui ha permès fer tants de disbarats urbanístics ? Encara més, se sap que episodis de molta pluja que abans s'esdevenien cada 20, 25, 50 o 100 anys (potser ara tocava), segurament els anys vinents seran més sovintejats. Raó de més per començar a, ja toca, planificar millor el territori català i alhora desconstruir edificis, i enderrocar barreres, murs, tancats... construïts on no s'ha de fer.

Nou comentari