El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estat d’alarma: vigilats per l’autoritat
  • CA

“Una alteració greu de la normalitat”. Aquest és el diagnòstic que ha fet l’executiu de Pedro Sánchez davant de la propagació del coronavirus. Després que en algunes comunitats s’hagi confinat part de la població i s’hagin pres mesures excepcionals, el govern espanyol ha decretat l’estat d’alarma, emparat per la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i lloc. Dels quatre supòsits que contempla la llei, en el cas del coronavirus és el de crisis sanitàries, com ara “epidèmies i situacions de contaminació greus”.

Què pot fer l’Estat en aquesta situació per controlar la població?

Es podrà limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats. Aquesta mesura ja s’ha aplicat a Itàlia, i pot ser durant hores o dies.

Es podrà limitar o racionar l’ús de serveis o el consum d’articles de primera necessitat. En aquest sentit, es podran fer requises temporals de tota mena de béns i imposar prestacions personals obligatòries per part de les autoritats competents.

Es podrà intervenir i ocupar transitòriament indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa, donant compte d’això als ministeris interessats. I el govern pot obligar el personal a seguir prestar els serveis. L’excepció és que no es poden ocupar domicilis particulars.

Es podran donar les ordres necessàries per a assegurar el proveïment dels mercats i el funcionament dels serveis i dels centres de producció afectats. També es podrà prendre el control de centres mèdics privats.

El control d'accés a Igualada amb una ambulància entrant a la zona

El control d’accés a Igualada amb una ambulància entrant a la zona. Q.S

Quina durada té l’estat d’alarma?

L’estat d’alarma té una durada limitada a un màxim de 15 dies, si bé l’Estat podria allargar el termini sempre i quan tingui el vist i plau del Congrés dels Diputats. Es dóna la circumstància que l’activitat parlamentària al Congrés està suspesa després de diversos casos de coronavirus entre diputats, així com de dos membres del govern espanyol.

Pot sortir l’exèrcit al carrer?

Sí, la llei preveu que el govern espanyol pugui atribuir funcions de control a l’exèrcit, com també a la policia espanyola, la guàrdia civil i altres forces de seguretat, com els Mossos. 

I si s’incompleixen les ordres?

L’article 10 de la Llei preveu que l’incompliment o la resistència a les ordres de l’autoritat competent en l’estat d’alarma serà sancionat d’acord amb el que disposen les lleis. Si la desobediència fos comesa per funcionaris, les autoritats podran suspendre’ls immediatament en l’exercici dels seus càrrecs. I si l’incompliment correspon a autoritats, les facultats d’aquestes podran ser assumides per autoritat competent mitjançant la vigència de la declaració d’alarma.

Hi haurà eleccions a Galícia i Euskadi?

No, l’estat d’alarma també provoca l’anul·lació de les eleccions a Galícia i al País Basc, que s’han de celebrar el pròxim 5 d’abril.

Seria la primera vegada?

No. Si finalment s’acaba aplicant, seria el segon cop que un president espanyol ha d’aplicar l’estat d’alarma després que l’any 2010, José Luis Rodríguez Zapatero hagués de tancar l’espai aeri espanyol durant els dies 3 i 4 de desembre a causa de la vaga de controladors aeris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa