Al febrer només s’han detectat vuit virus de la grip enfront dels 8.737 de l’any passat

Abans de la pandèmia la taxa global d'incidència de grip se situava en 78,9 casos per 100.000 habitants

El Sistema de Vigilància de Grip a Espanya (SVGE) ha detectat, fins al 28 de febrer, vuit virus de la grip en la temporada 2020-2021 a tota Espanya. Concretament, en el que portem de temporada, Aragó va notificar en 2020 entre octubre i novembre un virus A(H1N1)pdm09 no sentinella i un virus no sentinella A (H3N2), i Castella-la Manxa tres de la grip tipus B no sentinella en la setmana del 30 de novembre al 6 de desembre. El 2021, Aragó ha informat de dues noves deteccions. Així doncs, des de l’inici de la temporada s’han notificat 8 deteccions de virus de la grip procedents de mostres no sentinella: 4 virus tipus B i 4 tipus A.

Aquestes dades contrasten amb els de la mateixa setmana de l’any anterior, abans de la pandèmia de Covid-19, quan la taxa global d’incidència de grip se situava en 78,9 casos per 100.000 habitants. En concret, l’any passat per aquestes dates s’havia notificat 2.388 deteccions sentinella (realitzades per la xarxa de metges encarregada de notificar els casos) de virus gripals. A aquests cal sumar 6.349 no sentinella. És a dir, 8.737 en total.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala en el seu informe setmanal que les actuals dades de vigilància de la grip han d’interpretar-se amb cautela ja que la pandèmia de Covid-19 “ha influït en els comportaments per a sol·licitar assistència mèdica, la dotació de personal/rutines en els llocs sentinella, així com les prioritats i la capacitat de la realització de proves en els Estats membres”. “Les diferents mesures d’higiene i distanciament social implementades per a reduir la transmissió del virus SARS-CoV-2 probablement han contribuït a reduir la transmissió del virus de la grip“, justifica l’OMS.

La situació a Espanya es trasllada també a Europa i a la resta del món. En aquesta setmana s’ha notificat un cas de grip confirmat i ingressat en UCI al Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties. Des de l’inici de la temporada s’han notificat 11 casos de grip confirmats per laboratori ingressats en UCI, dels quals cap ha mort. En llits hospitalaris convencionals, no obstant això, s’han notificat vuit ingressos, dels quals un, major de 65 anys, ha mort. “Malgrat que s’estan realitzant proves per a la detecció del virus de la grip de manera general i continuada, l’activitat de la grip notificada roman encara en un nivell molt baix”, indiquen.

L’informe del SVGE d’aquest dijous ressalta que, a nivell mundial, “malgrat la continuïtat en la realització de proves per a grip, fins i tot amb freqüència augmentada en alguns països, l‘activitat gripal es va mantenir en nivells més baixos de l’esperat per a aquesta època de l’any“. De fet, segons dades de FluNet, de l’1 al 14 de febrer de 2021 es van registrar 382 deteccions de virus gripals entre les 237.021 mostres analitzades.

Nou comentari