Andrés Leon

Andrés León, agredit al ‘botellón’ de la UAB: “l’odi que sentia quan ens insultava era autèntic”

Les agressions, físiques i verbals, cada cop són més freqüents. Si més no, ara es visibilitzen i s’expliquen més obertament que fa uns anys. Aquest cap de setmana hi ha hagut un ‘macrobotellot’ a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i una noia ha denunciat una agressió sexual per part d’un desconegut (més info: ‘Una noia denuncia una agressió sexual al macrobotellot de la UAB‘), fet que també va passar per Festa Major (més info: ‘Els Mossos investiguen dues possibles agressions sexuals a menors‘). Un noi, l’Andrés León, també va rebre una pallissa després d’intentar ajudar a la jove.

Andrés León és un sabadellenc de 21 anys que estava a la UAB aquest cap de setmana, en paral·lel al ‘macrobotellot’ del dissabte. Va arribar a casa ensangonat perquè el grup de joves que van agredir a la noia també van carregar contra ell. L’afectat explica què va passar i com se sent al respecte.

Què va passar exactament la matinada de dissabte a la UAB?
A la meva colla estem acostumats a fer vida a l’Autònoma. Aquella nit estàvem allí perquè hi ha uns del grup que viuen a la Vila. Nosaltres no vam anar al botellón, sinó que quan ens en vam assabentar, ja estàvem allí, com tantes altres vegades.

Aleshores amb la meva amiga [la noia que va ser agredida] vam anar a uns arbustos que hi havia per allí perquè no hi havia lavabos. Va venir un cotxe i des de dins van començar a cridar-li “Guapa! Ven, guapa, ven” i a fer sorollets de bavosos. Més endavant es va apropar un individu i li va començar a dir coses molt obscenes, tipus “Ven guapa, que yo sé lo que tu quieres” i llavors la meva amiga li va cridar.

Quan va veure que no li seguia el rotllo i s’hi tornava es va tornar boig, però de veritat. La va començar a cridar, a dir-li que la mataria i a escopir-li. Quan li va escopir a la cara, va ser quan m’hi vaig posar jo pel mig.

Li vaig dir, educadament, que el que havia fet era una falta de respecte i llavors em va veure la ‘ploma’ (és un tòpic dir-ho, però és així) i també em va començar a cridar i a dir-me “Maricón de mierda“, que també em mataria a mi i que li fèiem angúnia tots dos.

Em va clavar un cop de puny, vaig caure a terra, em va agafar per les espatlles i em va tirar per un barranc que hi havia darrere aquests arbustos. Per sort, em va parar una branca. Aquí ell es va fugar amb els nois del cotxe i la meva amiga va haver de trucar al 112 per ajudar-me a sortir perquè ella sola no podia.

Coneixíeu a aquests nois d’alguna cosa (estudien a la universitat, són de la Vila, havíeu coincidit en alguna altra festa…)?
No els coneixíem de res absolutament.

Per què creus que et van agredir: per intervenir i ajudar a la teva amiga o per motius homòfobs?
Jo crec que va ser un cúmul de tot. Tot va començar per una agressió masclista, però l’odi que sentien quan ens insultaven era autèntic. Es veia als seus ulls. El noi aquest anava serè, no anava ni drogat ni alcoholitzat, i que ens agredís verbalment, però després, a més a més, a mi em tirés per un barranc… no té nom.

Ho heu denunciat a la policia?
Sí, ho hem denunciat tots dos. Però el primer cop, els Mossos ens van donar a entendre que havia estat culpa nostra per haver anat a aquest macrobotellón. Jo ja li vaig dir que, una primera, nosaltres no hi vam anar i, una segona, això no excusa les agressions i tot el que va passar allà.

En el cas de la meva amiga, li van dir que sense ferides físiques, la denúncia tampoc aniria gaire més enllà. El segon mosso d’Esquadra que ens va atendre va ser molt més simpàtic i va posar-hi molt de la seva part.

Havies patit mai una agressió d’aquest tipus?
Física com la d’aquest dissabte, no. Verbalment, sempre. A primer d’ESO em feien bullying per ser gay: m’empenyien, em marginaven, m’insultaven… Però jo no era l’únic. He vist com altres persones i amics també han patit racisme, xenofòbia, homofòbia… De fet, a cinquè o sisè de primària, una amiga ‘trans’ i jo no anàvem a l’escola per por a aquests atacs i al que ens deien.

I els professors no hi feien res?
L’actuació per part dels professors no era la correcta, des del meu punt de vista. La gent que ens marginava a mi i a aquesta amiga ‘trans’ no rebien cap càstig ni els deien res. Per això no fa gaire em vaig posar en contacte amb aquesta professora per explicar-li que no em semblava bé com va actuar i, de fet, em va donar la raó.

La UAB s’ha fet seu el lema “un espai lliure de masclismes i d’agressions homofòbiques”. De fet, l’observatori per a la igualtat d’aquesta universitat ha impulsat múltiples campanyes de sensibilització en aquest sentit en els darrers anys. Com a estudiant i gay, ho sents així?
Sí. Però aquest dissabte l’ambient que hi havia al campus no era un ambient de la UAB. La majoria no arribava als 18 anys i molts anaven amb ganes de liar-la. No era un ambient universitari.

Creus que les iniciatives que impulsen les institucions i administracions són suficients per prevenir aquests atacs i discriminacions?
No. S’ha de repensar el sistema educatiu perquè és evident, amb tot el que està passant, que no és efectiu. S’haurien de fer més xerrades de conscienciació, sobretot quan som més petits. No només en la diversitat sexual, sinó també en feminisme, racisme i qualsevol tipus de discriminació.

I a Sabadell, et sents segur quan vas sol?
No del tot. Surto des dels 16 anys, però aquests últims mesos em sento menys segur que mai perquè no paren de sortir casos i més casos, justament a Sabadell també. Quan torno a casa més tard de la una de la matinada, per exemple, intento anar sempre per carrers principals i ben il·luminats, encara que això suposi fer més volta. Jo visc a La Creu Alta i alguns amics del Centre m’acompanyen fins a casa.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Andrés León, víctima d’un atac homòbof aquest dissabte a la UAB. Autor: cedida.

Comments are closed.