El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Agbar reforça els projectes contra l’emergència climàtica i l’exclusió social
  • CA

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar ha presentat les principals propostes sobre la gestió de l’aigua davant de l’emergència climàtica i amb compromís social en el marc de la pandèmia de la Covid-19 que la companyia ha posat en marxa a partir de les recomanacions del propi consell. L’equip, format per 15 persones externes a Agbar, va celebrar l’any passat quatre sessions plenàries, dues sessions monogràfiques i 22 sessions de treball i tallers per definir les seves propostes. 

“El Consell Assessor d’Agbar s’ha consolidat, durant els últims dos anys de treball, com un espai de debat i de reflexió profunds, amb una visió interdisciplinària i que ens ha fet de guia per reforçar encara més el nostre compromís amb el territori i la ciutadania”, ha explicat el president d’Agbar, Àngel Simon. El pròxim pas es aprofundir en el diàleg i l’escolta activa a través d’una jornada per rendir comptes a totes les partes implicades i integrar els diversos punts de vista en els reptes de futur de la companyia.

Desafiaments presents i futurs

En la primera taula rodona es va parlar dels principals eixos de treball del Consell Assessor. El cap de Meteorologia de TV3 i professor associat de la UB, Tomàs Molina, ha explicat la necessitat d’abordar el canvi climàtic i del paper de la gestió de l’aigua: “L’aplicació de tecnologia al cicle de l’aigua ha de permetre que l’aigua, després de passar per les nostres ciutats, pugui ser reutilitzada per assegurar-ne el subministrament en el futur”. 

La secretària d’Afers Socials i Famílies del departament de Treball, Marta Cassany, ha posat el focus en l’impacte que tindrà la COVID-19 més enllà de l’àmbit sanitari, i ha afirmat que “davant les dures conseqüències de la pandèmia, serà necessari estar atents i disposats a impulsar accions valentes que ajudin a fer front al creixement de la vulnerabilitat”. 

El director general de l’Associació Educativa Itaca de L’Hospitalet de Llobregat, Felipe Campos, ha assegurat: “El sector privat contribueix decisivament a mitigar els efectes de la pandèmia, i les aliances publicoprivades amb les entitats socials donen com a resultat projectes multiplicadors que aporten seguretat a la ciutadania”.

Oportunitats

Un altre dels eixos del Consell Assessor d’Agbar són els reptes mediambientals en la gestió de l’aigua. La transformació de eles plantes depuradores és una de les iniciatives que s’han beneficiat de la feina del consell, ja que són instal·lacions que reutilitzen el 100% de l’aigua, que produeixen l’energia que consumeixen i que minimitzen els residus generats, amb un impacte positiu en l’entorn que les envolta i en la conservació de la biodiversitat. 

En aquest aspecte, el socioecòleg i president d’ERF, Ramon Folch, ha afirmat que “cal adoptar formes de producció, distribució i consum que siguin resilients: és hora d’implementar l’economia circular, també en el cicle de l’aigua”. Així mateix, l’exdirectora de la Fundació Agbar, Victoria Eugenia Martínez Fraile, ha parlat de la garantia de l’aigua com a garantia de salut: “La preservació dels ecosistemes naturals i, en especial, de les grans reserves d’aigua del planeta i la lluita contra el canvi climàtic han de ser, més que mai, una prioritat”.

Per la seva part, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha posat en valor la relació entre la recuperació sostenible i l’ocupació verda: “Cal impulsar un canvi de model productiu basat en el coneixement, la sostenibilitat i la circularitat, amb una aposta per transformar estructuralment l’economia i crear ocupació verda de qualitat en el territori”. En la mateixa línia, el catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la UB, Pere Vilanova, ha senyalat com afectarà la Covid-19 en el contracte social: “Caldrà analitzar l’impacte de la pandèmia en les polítiques públiques fetes des de les institucions, en particular, les de naturalesa social, i posar en valor la necessitat de cooperació publicoprivada per garantir els serveis essencials com l’aigua”.

Un ‘hub’ de l’aigua a Barcelona 

En el marc de l’activitat del Consell Assessor hi ha hagut un gran consens entre tots els membres en la necessitat de promoure les aliances per aconseguir un major impacte dels projectes. Un dels projectes que s’ha posat en marxa és la creació d’un hub sobre coneixement de l’aigua a Barcelona, que uneixi un ecosistema d’innovació, tecnologia i formació amb un espai obert per a la ciutadania, amb voluntat de sumar esforços. 

El president d’Idencity i president d’Hispasat, Jordi Hereu, ha afirmat que “l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb infraestructures, coneixement i empreses de referència per esdevenir un hub a escala mundial de la gestió de l’aigua”. Per al president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre,“la realització de grans projectes transformadors fa imprescindible la col·laboració entre les administracions públiques i l’empresa privada per respondre als Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha afirmat que “els acords entre cadascuna de les parts permetran generar ocupació de qualitat en un sector prioritari com és l’aigua i consolidar les bases per construir un model de societat equitatiu, solidari, competitiu i resilient, sobretot en el context de crisi en el qual estem immersos”. La directora de Strategy & Economics de PwC, Anna Merino, ha parlat de la necessitat d’invertir en infraestructures a partir del preu de l’aigua: “Tenir unes tarifes adaptades a costos seguint els principis i les bones pràctiques europees permet als operadors invertir en infraestructures que garanteixin l’eficiència, la millora del servei i la sostenibilitat mediambiental”.

El pacte social

Per tal de transformar el model de gestió de l’aigua i respondre als reptes actuals de la ciutadania, des d’Agbar, i amb la guia del Consell Assessor, s’està impulsant el pacte social, una iniciativa que busca actuar en tres eixos: la solidaritat, per garantir l’accés a l’aigua a tots els col·lectius vulnerables; l’ocupació, per generar llocs de treball de qualitat, i la reconstrucció verda, per impulsar la transició ecològica. 

Sobre aquesta proposta, Miquel Roca, soci fundador i president de Roca Junyent, ha afirmat que “la sostenibilitat, entesa com un compromís bàsic de tots els operadors del mercat, demana aprofundir en el fet que un pacte social com el que es proposa tiri endavant”. El president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Jordi Giró, ha apuntat la necessitat d’entendre els conceptes que componen el rebut de l’aigua: “La claredat i la transparència de la informació de la factura són imprescindibles. Agrupar els conceptes en funció de si estan vinculats o no al cicle de l’aigua representa un bon pas cap a l’assoliment d’una ciutadania més informada”.

Per la seva banda, Pilar Díaz, professora associada de la UB i experta en polítiques de discapacitat, ha parlat de la necessitat de garantir l’accessibilitat en l’entorn actual: “En aquests darrers mesos, l’augment imparable de la digitalització de les activitats ha provocat una expansió accelerada de recursos, però cal assegurar que tothom hi té accés, té els mateixos drets i les mateixes oportunitats, fomentant l’accessibilitat universal”.

La directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas El Prat de Llobregat, Dolors Camats, ha incidit en la necessitat d’entesa entre totes les parts: “Si alguna cosa hem après del moment que estem superant és que ningú, cap actor institucional o polític, social o econòmic, no pot fer-ho sol. Aquesta necessitat d’entesa ha de ser fruit de la responsabilitat de cada un dels actors implicats, públics, privats o individuals. I el nostre deure és exigir-la”.

En l’acte també hi ha participat el Dr. Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i assessor científic d’Agbar, que ha remarcat “l’actitud activa d’Agbar, anant més enllà de les recomanacions oficials, per garantir la màxima seguretat per als empleats i, alhora, mantenir la garantia de subministrament d’aigua per a la ciutadania”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Hidro Fobic a febrer 23, 2021 | 22:31
    Hidro Fobic febrer 23, 2021 | 22:31
    Pura xarrameca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa