Acompanya, projectes per la protecció de les persones vulnerables

L’Àrea Metropolitana de Barcelona posa en marxa un pla d’ajuda i assessorament per impulsar projectes locals per pal·liar els efectes de la Covid-19 en els col·lectius més afectats

La pandèmia del coronavirus està tenint un fort impacte en moltes capes de la societat: sobre el sistema de salut, sobre l’economia o sobre la vida social. Amb tot això, les persones grans es troben en una greu situació de vulnerabilitat a causa del forçat aïllament al qual es veuen sotmeses. És davant aquesta situació on sorgeix el programa Acompanya, una iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

El programa s’inclou dins el pla ApropAMB, mitjançant el qual la institució vol posar al servei de la ciutadania la seva experiència en l’elaboració de polítiques locals a l’abast de la població més vulnerable. Així pretén crear xarxes de cohesió i donar suport a l’economia local amb un pressupost de 16 milions d’euros, dels quals l’AMB assumeix el 100% dels costos.

Acompanya respon a una situació extrema actual, però es nodreix d’experiències anteriors de l’AMB. Com recorda el seu director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, Hèctor Santcovsky, l’entitat fa anys que col·labora amb el banc d’aliments. Amb aquest bagatge a l’esquena s’ha desenvolupat una línia de suport que prioritza la creació i distribució de xarxes d’aliments. Santcovsky matisa que enfoquen aquesta branca del programa més a reforçar de l’estructura que a la compra d’aliments.

Però el programa no es limita a l’abastiment alimentari. Dins de les línies de treball que Acompanya proposa trobem l’abastiment de productes sanitaris a les persones vulnerables o per a les persones que en tenen cura i la contractació de personal temporal per donar suport en els àmbits de polítiques socials.

És, doncs, un programa que respon a l’objectiu principal del pla: utilitzar l’experiència de l’entitat per donar suport als sectors més afectat per aquesta crisi. Tot i així cal remarcar que no és l’únic programa inclòs dins d’aquest pla. L’AMB també aposta per reforçar l’actuació en altres àrees que han estat afectades per la Covid. “Ara toca posar reforçar el comerç i la bretxa digital i donar suport als joves, a les dones i a la gent gran”,  conclou Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic i afegeix.

Captura de pantalla 2020 12 10 a les 23.32.15

Cap persona enrere

Les ferides obertes d’aquesta crisi global han adoptat moltes formes i han afectat a tota mena de gent. Com remarca Hèctor Santcovsky, s’han posat de manifest mancances que molts col·lectius ja patien prèviament. Per això el programa ApropAMB no només contempla la implementació de projectes dirigits a les persones grans i en risc d’exclusió, sinó que treballa amb altres col·lectius per qui la Covid ha estat un cop dur.

“El Pla ApropAMB és una resposta eficaç a la pandèmia del coronavirus”, resumeix Ballarín, i afegeix: “Per a l’AMB és molt important posar el focus en temes bàsics per a la ciutadania i, especialment, per als col·lectius més afectats en els darrers mesos”.

ApropAMB té una perspectiva a llarg termini preocupant-se per les seqüeles socials i econòmiques que la pandèmia deixarà al seu pas. És per aquest motiu que opten per aquest format d’ajudes, les quals s’inverteixen en projectes que fan una aportació continuada i prolongada al seu context local i no pas una injecció esporàdica de capital, assegura Hèctor Santcovsky.

A cada municipi de l’AMB, exceptuant Barcelona, se li ha assignat un pressupost tenint en compte les singularitats del seu territori, basant-se en marcadors com la població o la taxa d’atur. “El propòsit es fer un repartiment el més equilibrat possible”, assegura Hector Santcovsky. El termini per presentar iniciatives s’esgotarà quan les partides ho facin o, com a màxim, el juny de 2022.

Nou comentari