L’abat de Poblet manifesta que estan “avergonyits, adolorits i penedits” davant del cas del monjo acusat d’abús sexual

Octavi Vilà reitera el compromís de col·laborar amb la justícia per esclarir els fets en la seva homilia dominical

Profundament avergonyits“, “intensament adolorits” i “humilment penedits“. L’abat de Poblet, Octavi Vilà, ha utilitzat aquests termes en la seva homilia dominical per expressar la posició de la comunitat benedictina davant del cas del cas del monjo acusat d’abusos sexuals a una nena que visitava el monestir amb la seva família i que ha transcendit aquesta setmana. Vilà ha lamentat que el monestir s’hagi convertit en “pedra d’escàndol per als creients i no creients” i ha mostrat el “màxim interès” perquè la justícia esclareixi els fets, reiterant el seu compromís de col·laboració. Demana que s’imposi “la veritat” davant “l’ombra de dubte” i ha instat la comunitat a posar-se “al servei” dels investigadors sense “cap recança ni restricció”.

Durant l’homilia, amb un paràgraf en llengua castellana, l’abat de Poblet ha recordat l’obertura d’una investigació eclesiàstica i la voluntat de col·laborar amb la justícia per “esclarir els fets i depurar les responsabilitats que se’n poguessin derivar“. “La veritat al final sortirà a la llum i és això el que ens interessa a tos, això és el vertaderament important. Fins llavors tot seran ombres, dubtes, especulacions més o menys malintencionades o benintencionades”, ha remarcat. També ha reiterat la voluntat de “lluitar contra tota mena d’abusos a l’Església“, prenent “mesures de prevenció” perquè Poblet siguin “un lloc segur per tothom”.

En la declaració judicial dijous passat, el monjo de Poblet investigat s’hauria declarat culpable “d’un sol tocament” a la nena, segons va avançar l’ACN. Va quedar amb llibertat amb càrrecs després de declarar. El jutge, però, li va imposar l’obligació de comparèixer periòdicament al jutjat i una ordre d’allunyament de la víctima, a més de retirar-li el passaport. Per la seva banda, l’abat de Poblet ha prohibit cautelarment el frare d’exercir els seus drets capitulars, de fer qualsevol activitat pastoral i d’abandonar la clausura.

Els fets es van produir el 15 d’agost després de la missa a l’interior de l’església. El cas s’hauria iniciat arran d’una fotografia feta per un turista alemany, que va veure l’home jugant amb la nena d’una manera que no hauria considerat apropiada. A la fotografia s’apreciarien indicis del tocament, segons fonts de la mateixa comunitat monàstica.

Comentaris

  ciutadà 29/08/2021 12:39 pm
  Venerable abad; us penseu que aixó ve d'ara?. La repugnant història del cristianisme n'està farcida d'històries semblants. des de la de Joan XII, d'Inocenci Vi, de Bonifaci VIi, d' Alexandre VI... etc, etc. Apa, aneu en mala hora.
   Doctor Strangelove 29/08/2021 3:41 pm
   A veure tros de carn, no saps distingir entre catolicisme i cristianisme, animal de peu rodó! Doc.
  ciutadà 29/08/2021 12:39 pm
  Venerable abad; us penseu que aixó ve d'ara?. La repugnant història del cristianisme n'està farcida d'històries semblants. des de la de Joan XII, d'Inocenci Vi, de Bonifaci VIi, d' Alexandre VI... etc, etc. Apa, aneu en mala hora.
  Ai que ràpid que jutgeu! 29/08/2021 1:08 pm
  Sr Octavi Vilà, abat de poblet, m'agradarà veure com li demaneu perdó al monjo acusat si es demostra que va ser una burrada. El senyor alemany de la foto va jutjar i condemnar molt de pressa, ni la nena va patir cap trauma ni els pares van veure cap mala fe ni de toqueig a la nena... L'església té tanta por que es disculpa potser abans de parlar amb els pares, amb el monjo...
  Carles BCN 29/08/2021 1:25 pm
  Em sembla tot una mica subjectiu....una foto pot reflectir el què un es pugui imaginar, no.necessàriament la realitat. No obstant, un suposat tocament a migdia, amb els pares i amb gent, sona una mica rar i kafquia....
  Pepet 29/08/2021 2:11 pm
  Només es centren en ells i la taca del monestir, cap disculpa cap a la nena. Paraules buides i falses de l,Abat.
   Potser t'imagines coses en base als teus instints 29/08/2021 5:55 pm
   La nena no en sap res de tot plegat i millor que no li fiquin idees cretines al cap, i els pares ja han dit per activa i per passiva que ells no hi van veure cap tocament ni mala fe en el monjo que només feia pessigolles a la nena davant d'ells.
  Massa rapid 29/08/2021 5:43 pm
  Em sembla que l'únic dolent d'aquest assumpte es el cervell del suposat alemany. "El que estigui net de culpa que tiri la primera pedra"
  Justos per pecadors 29/08/2021 6:03 pm
  Pel que he llegit sembla ser que mentre el monjo li feia pessigolles la nena es va aixecar la faldilleta, i en aquell moment el monjo la devia tocar. De tota la vida als nens se'ls picava el culet com una manera de jugar, però vivim una època de mentalitats acomplexadament hipersexualitzades on en tot hi veuen perversió. Cert que l'església catòlica els hi ha posat fàcil amb la pederàstia consentida, però no precisament fent-ho a la llum del dia davant dels pares i d'un munt de gent. Malauradament hi ha els que ho aprofiten tot per buidar el pap i vomitar el seu anticlericalisme.
  Català 30/08/2021 7:58 am
  Doncs si. Se distingir enntre cristianisme i catolicisme; La sinistra història del l cristianisme des de que es va convertir de perseguit en perseguidor, n'esta fornida d'exemples. Com a mostra.: les lluites pel poder papal el segle X. I aleshores no hi havia més que una esglèsia; no s'havien separat encara els bizantins ni, molt menys, els protestants.

Nou comentari