El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Més de 400 experts debaten sobre les principals novetats en VIH a la VI edició d’HIBIC
  • CA

Més de 400 experts en VIH es reuneixen aquest cap de setmana a Madrid amb motiu de la celebració de la VI edició de Hitos en Investigación Básica i Clínica en VIH/sida (HIBIC), organitzada per Gilead Sciences, per a analitzar les fites més rellevants publicades el 2019 en VIH, en relació a recerca bàsica, epidemiologia i salut pública i ciència clínica.

Aquesta reunió, que ha congregat a més de 2.500 assistents des de la seva creació, s’ha convertit en un punt de trobada on compartir informació i experiències sobre els últims avanços en VIH. Tot això, “sumat a la qualitat dels ponents i assistents, el situa com un dels congressos de referència a l’Estat espanyol sobre la infecció”, assenyalen en una nota.

L’edició d’enguany ha estat coordinada pel doctor José Alcamí, del Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carles III de Madrid; el doctor Santiago Moreno, de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid; el doctor José Ramón Arribas, de l’Hospital Universitari de La Paz de Madrid; i el doctor Josep María Llibre, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

“En aquesta sisena edició, HIBIC posa de manifest l’aposta per la innovació i la formació mèdica continuada de Gilead, un fòrum on debatre directament amb els autors de les publicacions més rellevants de l’últim any. En aquests més de 30 anys, la companyia s’ha centrat en el desenvolupament de fàrmacs antiretrovirals per a tractar la infecció per VIH, que ha passat de ser una malaltia debilitant i mortal a una malaltia crònica. Tenim un objectiu clar, aconseguir transformar la cura dels pacients per a millorar la seva qualitat de vida”, ha indicat María Río, vicepresidenta i directora general de Gilead España.

En la sessió sobre ciència bàsica, coordinada pel doctor José Alcamí, s’abordarà com “els dos grans desafiaments que tenim a nivell global en el VIH són l’obtenció d’una vacuna preventiva i la curació”. Respecte al desenvolupament de vacunes ha destacat que s’estan fent grans progressos per a aconseguir nous prototips de vacunes; quant a la curació, ha afegit, que “els resultats són molt modestos, encara que s’estan desenvolupant assajos amb nous fàrmacs”.

A més dels temes abordats a HIBIC, el doctor Alcamí, ha explicat que es continua aprenent i descobrint nous aspectes del cicle del VIH. Un d’ells és el coneixement dels mecanismes d’integració del virus en el nostre ADN i, especialment, com els factors cel·lulars dirigeixen la integració del VIH a determinades zones del genoma; una altra recerca que ha destacat és l’estudi de la senescència o procés d’envelliment cel·lular produït per la infecció VIH.

AVANÇOS EN L’ÀREA DE L’EPIDEMIOLOGIA

En relació amb els avanços en l’àrea de l’epidemiologia, s’han seleccionat tres treballs orientats a conèixer com controlar la infecció per VIH per a aconseguir frenar l’epidèmia. Entre ells, el de la doctora Alison Rodger, de la University College London, qui ha desenvolupat un estudi que explica com una persona amb càrrega viral indetectable no transmet el virus ni en relacions d’homes que tenen sexe amb homes ni entre homes i dones heterosexuals.
 

Per la seva part, la doctora Catriona Waitt, de la University of Liverpool, presentarà la seva investigació sobre l’absència de transmissió del virus entre mares i fills via lactància en dones amb càrrega viral indetectable; mentre que la doctora Kate Mitchel, de l’Imperial College London, ha estudiat en quins aspectes cal incidir per a aconseguir una reducció significativa de nous casos d’infecció per VIH.

La part de ciència clínica, coordinada pel doctor Ramón Arribas, estarà centrada en la relació entre la profilaxi preexposició (PREP) i les infeccions de transmissió sexual (ITS). Per a debatre sobre aquest tema s’ha convidat a tres experts amb experiència en la matèria d’Austràlia, país model quant a la seva estratègia per a controlar l’epidèmia. 

“Un dels estudis australians que presentem a HIBIC mostra un augment en la incidència d’ITS en els usuaris que inicien PREP. No obstant això, els autors consideren que tenir a un usuari en un programa de PREP és una oportunitat per a impulsar la prevenció i fer un diagnòstic precoç d’ITS. Cal no oblidar que la majoria de les infeccions de transmissió sexual són curables mentre que el VIH no ho és. Cal no oblidar també que les ITS ja estaven augmentant a Espanya abans de la implantació de la PREP”, ha comentat Arribas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa