El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Quinze treballadores d’una residència, ‘bunqueritzades’ per por d’escampar el virus
  • CA

Una quinzena de persones que treballen a la residència Templis Atlantis de Cubelles, on pràcticament el 90% dels residents han resultat positius en la prova de la Covid-19, s’han confinat en un hotel que els paga el centre, segons ha explicat la mateixa directora, Anna Barceló, a ‘El Món’. Segons fonts d’una de les principals patronals de recursos assistencials de Catalunya, Acra, es tracta del primer cas conegut d’una situació semblant des dels mesos de març i abril, quan la pandèmia estava en el seu moment més àlgid i alguns centres residencials van haver d’adoptar mesures com aquesta.

Les residències es troben en alerta esperant una nova onada de la pandèmia amb l’arribada del fred. Un estudi d’investigadors del CSIC va determinar que entre el març i l’agost almenys la metitat de les morts a l’estat espanyol per Covid-19 o símptomes compatibles es va produir en residències de gent gran.

La directora de la residència de Cubelles opina que, pel que fa al control dels contagis, les residències ho tenen ara més difícil que a l’abril. “Estem pitjor perquè amb l’estat d’alarma tothom estava a casa i era més fàcil controlar-ho tot. Amb tot obert, la gent es mou i molts asimptomàtics no es poden controlar”.

De fet apunta que el brot a la residència prové d’una treballadora que es va contagiar a través del seu fill. Quan la dona va anar a treballar i va presentar alguns símptomes, la direcció de la residència —que assegura que no deixa entrar ningú que no sigui un professional relacionat amb el centre— li va demanar que es quedés a casa aïllada. Tot i així sembla que llavors ja era massa tard. El resultat positiu de la treballadora es va saber el 28 de setembre, segons informen fonts de Salut a El Món.

Les mateixes fonts indiquen que les proves es van fer dues vegades perquè en un primer moment hi va haver una contaminació de les mostres. Aquest dimecres, el nombre de residents positius s’ha situat en 46. D’aquests, cinc han estat ingressats a l’hospital, la resta majoritàriament són assimptomàtics o presenten una clínica lleu. Pel que fa als professionals afectats, ara per ara hi ha 21 professionals positius. Segons Salut, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està ajudant el centre a trobar el personal per cobrir les baixes i ja s’han començat a incorporar treballadors. També segons Salut, el CAP està fent atenció i seguiment diari de la situació.

L'exterior de la residència Templis Atlantis de Cubelles (ACN)

L’exterior de la residència Templis Atlantis de Cubelles (ACN)

Demanda de més cribratges

A diferència dels primers mesos de pandèmia, les residències disposen ara de més material de protecció, explica Barceló, que reconeix que la Generalitat els subministra equips de protecció de forma ràpida i també elogia la feina que fan els sanitaris del CAP que controla els residents. La directora apunta, però, que caldria fer cribratges intensius a tots els treballadors de la residència i no només a les infermeres.

Sobre aquesta demanda, Salut indica que pel que fa a les proves al personal de les residències se segueix el que indicia el Pla sectorial de les residències, que estableix amb quina freqüència i situació s’han de fer aquestes proves. La periodicitat de les proves a aquest tipus personal depèn del risc de rebrot que hi hagi en cada moment a l’Àrea de Gestió Assistencial o municipi, que va d’entre cada 30 dies o cada 15, en funció de si està per sota o per sobre de 300. Aquest dimecres a Cubelles el risc de rebrot se situava lleugerament per damunt de 200.

La quinzena d’infermeres i auxiliars que han donat negatiu en les proves estan aïllades a l’hotel, una mesura que la direcció del centre ha posat per evitar que s’hagin de desplaçar i contagiar les seves famílies. “Els pago l’hotel perquè no hagin d’anar a casa, és bastant dur, però és la forma que tenim de protegir les famílies, perquè sempre hi ha un risc que no volem córrer”, explica la directora del centre. Les sanitàries estaran aïllades fins que els residents donin negatiu en les proves. Barceló opina que la Generalitat, com va fer en els pitjors moments de la pandèmia, hauria de facilitar aquests espais per fer aïllaments de personal de residències o bé “sufragar la despesa”.

Un cas inèdit en el conjunt de Catalunya

Fonts de la patronal de residències Acra expliquen a ‘El Món’ que la situació que es dona a Cubelles és bastant inèdita i que el gruix de residències que tenen associades no han hagut de recórrer encara a una mesura semblant. De fet, el protocol que segueix el personal de residències quan hi ha algun positiu és que s’aïlli a casa seva. La Generalitat va facilitar els hotels per a les residències al principi de l’epidèmia, davant la impossibilitat dels establiments per establir sectors i poder fer aïllaments correctament.

A banda de la residència de Cubelles, també es troben en situació crítica per contagis una residència de Falset i un altra a les Borges Blanques, segons ha informat l’agència ACN. A la residència Les Vinyes de Falset s’hi han declarat 103 casos positius. Concretament, s’han contagiat 86 dels 118 usuaris del centre, així com 17 treballadors. Salut ha apuntat que en aquest centre existeix un cas de mort amb sospita de PCR. Pel que fa a la residència L’Onada Les Garrigues, a les Borges Blanques, té 34 usuaris i 14 treballadors encomanats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa