El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Zoido, Millo i Moragas planten el Parlament, que vol portar-los a la Fiscalia
  • CA

L’exministre de l’Interior espanyol Juan Ignacio Zoido; l’ex-delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, i l’excap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Morgas, han tornat a plantar aquest dimarts la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 del Parlament de Catalunya. Els tres havien advertit que no compareixerien al·legant que un informe del Consell d’Estat havia dictaminat que com a ex-alts càrrecs del govern espanyol no estan obligats a donar explicacions a la cambra catalana.

Els membres de la comissió, presidida per Toni Morral, han expressat el seu malestar per aquestes incompareixences que se sumen a les de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal. La comissió ha decidit traslladar aquestes incompareixences a la Mesa del Parlament per tal que els serveis jurídics activin el que convingui per portar la qüestió davant de la Fiscalia. Abans, però, citen per segon cop Zoido, Millo i Moragas dijous vinent abans del ple, per complir amb la formalitat que estableix que bans d’enviar la qüestió per la via judicial hi ha d’haver dues convocatòries.

El diputat dels Comuns Marc Parés ha assegurat que les incompareixences son “una falta de respecte a la institució” i ha considerat “un despropòsit” que el Consell d’Estat consideri que el Parlament no pugui analitzar en una comissió els efectes del 155.

En la mateixa línia, el diputat d’ERC Jordi Orobitg ha denunciat “el menyspreu” que representen les incompareixences i ha dit que tant el Consell d’Estat com el Tribunal Suprem estan “al servei de la causa per mirar d’anorrear el drets i llibertats dels catalans”.

Des de JxCAT, la diputada Gemma Geis ha emplaçat els serveis jurídics de la cambra a que “emetin els informes i jurídics que estimin convenients per garantir els nostres drets com a diputats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa