De Zayas: “Hi ha una conspiració de silenci contra Catalunya per part de la UE i l’ONU”

Relator independent de l’ONU i professor de dret internacional, recomana als “presos polítics i exiliats” que exigeixin empara a Nacions Unides i que Catalunya perseveri “amb diàleg i legalitat internacional”
Alfred-Maurice de Zayas, relator independent de l'ONU i professor de dret internacional
Alfred-Maurice de Zayas, relator independent de l'ONU i professor de dret internacional | ACN-Cedida

Alfred de Zayas (La Habana, 1947) és relator independent de l’ONU i expert en dret internacional que exerceix a Suïssa. Conversa amb El Món com a autor de l’informe A-69-272 que va presentar el 2014 davant de l’Assemblea General de l’ONU sobre teoria i pràctica del dret a la lliure determinació, que va ser “totalment acceptat” i que “té una gran rellevància per al cas de Catalunya”. Considera “aberrant” que als catalans “se’ls hagi negat la solidaritat internacional” en declarar la independència el 27 s'octubre del 2017. 

 

Senyor de Zayas, considera que Espanya té presos polítics?

És evident que aquestes quatre persones estan empresonades per suposats delictes que són essencialment polítics, perquè no hi ha res més polític que defensar pacíficament la cultura i la identitat pròpies i exercir el dret a la lliure determinació. L’article primer del Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics i del Pacte Internacional pels Drets Econòmics, Socials i Culturals, tots dos ratificats per Espanya, contemplen el dret d’autodeterminació com un dret que no es pot derogar en cap cas i, això és molt rellevant, és un dret que prima sobre altres drets. Em remeto a l’article 96 de la Constitució espanyola, que dóna prioritat al dret internacional per sobre del dret nacional. Com és ben sabut per Madrid, les lleis i la Constitució han de ser interpretades a la llum del dret internacional. 

 

Espanya defensa que la integritat territorial prima per sobre d’aquest dret reconegut internacionalment.

És cert que alguns sectors intenten implantar aquest argument, però és totalment fals. La integritat territorial és un principi del dret internacional, però sempre ha evolucionat i depèn de molts factors. En el moment en què hi ha un conflicte entre aquest principi i un dret, com ho és el de la lliure determinació, és evident que passa per davant el dret. 

 

Per tant, els ‘Jordis’ i els consellers del Govern empresonats, són presos polítics?

Desgraciadament, Espanya té presos polítics i la UE i l’ONU callen. Són presos polítics perquè se’ls acusa de defensar un dret polític sense haver comès cap acció violenta ni haver sabotejat res. Comparem el cas d’Espanya i Catalunya amb altres països on hi ha manifestacions, que són violentíssimes, en què s’utilitzen tota mena d’armes de foc. Doncs bé, l’Estat espanyol, que com a membre de la UE és un estat democràtic, pretén equiparar les manifestacions pacífiques dels catalans amb situacions de violència extrema, i això és molt greu. Precisament, el que hem vist a Catalunya és una gran disciplina pacífica en el camp independentista, que insisteix dialogar amb el govern central. No ho ha res més legítim que exigir aquest diàleg.

 

Si es constata que Espanya té presos polítics, la UE es pot permetre aquest comportament per part d'un Estat membre contra ciutadans europeus? Tampoc l’ONU s’ha pronunciat al respecte.

Comparteixo aquest sentiment, és obligació de l’ONU i de la UE condemnar una situació en què persones són detingudes i empresonades per accions de naturalesa estrictament política.

 

Han guardat silenci fins ara. No semblen pas interessats a denunciar aquesta situació.

Recomano que els presos polítics s’adrecin per escrit al grup de treball de la detenció arbitrària de l’ONU, amb enviament de tota la documentació necessària. I a la vegada, recomano que es facin arribar aquests casos al comitè de drets humans de l’ONU. Jo he estat funcionari de l’ONU i era el cap del departament de queixes, de manera que si s’adreça una queixa a aquest comitè demanant com a mesura cautelar l’alliberament dels presos, és factible un gest. Aquesta petició d’alliberament es troba plenament dins del protocol facultatiu i és viable. 

Milers de catalans tenyeixen Brussel·les de groc
Milers de catalans tenyeixen Brussel·les de groc | Jordi Borràs

 

En tot cas, els polítics independentistes estan en el punt de mira. A més dels presos, els consellers que ja han sortit de la presó estan a l’espera de judici, i si bé han tornat a estar escollits a les urnes, es troben en risc permanent de tornar a entrar a presó si exerceixen el seu mandat.

És una situació absolutament aberrant, però la impunitat en les relacions internacionals i el dret és molt habitual i coneguda. Si la UE, per interessos geopolítics i no per interessos de drets humans, es nega a actuar davant aquesta aberració comesa pel govern d’Espanya, perd la seva credibilitat i el projecte europeu queda tocat. I el mateix passa amb l’ONU. Jo, en la meva funció limitada de mandatari de l’ONU sobre l’ordre internacional democràtic i equitatiu, he deixat molt clar que Catalunya té dret a la seva lliure determinació i que Espanya té l’obligació de respectar aquest dret. És un dret que pertany als pobles i que no té limitació. I és fals que estigui limitat a pobles que han estat antigues colònies.

 

Però Espanya insisteix també que la UE i el dret internacional donen prioritat a la integritat territorial. No és cert?

És clar que no! La legalitat internacional diu que l’Estat A no pot envair la integritat territorial de l’Estat B, però l’Estat A i l’Estat B tenen l’obligació de respectar la lliure determinació de tots els pobles que viuen en aquest territori. La lliure determinació no pot ser interpretada de manera restrictiva, la legislació internacional és summament clara i s’ha d’aplicar sense matisos en el cas de Catalunya.

 

Una cosa és el que diuen els tractats internacionals i una altra és allò a què estan disposats els Estats. La UE no hauria de fer complir els tractats als seus Estats membres?

És evident que hi ha una conspiració de silenci contra Catalunya per part de Brussel·les i de l’ONU, el silenci dels quals és ensordidor. I també ha quedat palès que els estats apliquen el dret internacional de manera selectiva, a la carta. Com pot Europa demanar-li a Espanya que reconegui la independència de Kosovo, i a la vegada, negar que els catalans puguin aspirar a la independència? És una incoherència espectacular que posa en qüestió la solvència democràtica de la UE. Si s’aplica aquest principi a Kosovo, o també a Eslovènia o Croàcia, en què els estats d’Europa van reconèixer immediatament la declaració unilateral d’independència d’aquests pobles, per què no volen reconèixer la DUI de Catalunya? Jo no entro a dir si vull o no que Catalunya sigui independent, però sí que vull que els catalans ho puguin decidir. Sempre pacíficament, com han fet els catalans, que no volen la violència sinó el diàleg.

De Zayas aconsella als catalans perseverar en el diàleg i l'apelació a la legalitat internacional
De Zayas aconsella als catalans perseverar en el diàleg i l'apelació a la legalitat internacional | Les Yeux du monde

 

Creu que els catalans han de seguir confiant en la UE i l’ONU, malgrat el silenci i la vulneració del dret internacional per protegir els interessos d’Espanya?

Tant l’ONU com la UE han perdut credibilitat per la seva falta de coherència, és un fet. Però malauradament, quines opcions tenen els catalans? És aberrant que se’ls hagi negat la solidaritat internacional quan han fet el pas per exercir el seu dret d’autodeterminació. Però si perseveren, i si els altres pobles que aspiren a la lliure determinació, com per exemple Còrsega o el Veneto, també perseveren, el camí serà més pla. El que és realment trist és que Espanya faci servir la violència per impedir l’exercici d’un dret tan bàsic com l’autodeterminació i negui qualsevol voluntat de diàleg. Malauradament, els catalans ja tenen l’evidència que, per moltes raons geopolítiques i econòmiques, els europeus els han negat la solidaritat internacional. És escandalós però real, això és el que ha passat i cal actuar sabent que aquesta és la situació, amb prudència i sempre sense violència. Els catalans han de buscar aixopluc sempre en el dret internacional.

 

Sobre el fet que el president de la Generalitat i quatre consellers legítims es trobin a l’exili, perseguits per la justícia espanyola, i no puguin prendre possessió de la seva acta de diputats, té alguna recomanació a fer per tal que es respectin els seus drets polítics?

Evidentment, hi ha una violació de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i aquesta violació es pot fer arribar també al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides amb una queixa individual. Ara bé, encara que una persona tingui una decisió favorable de la Cort Europea de Drets Humans, cal voluntat política per implementar aquesta decisió. Lamentablement, hi ha moltes decisions que s’han quedat sense implementació. Insisteixo, el més important per a Catalunya és perseverar en la via pacífica, el diàleg i la legalitat internacional.Comentaris
Ni pagando mucho dinero para tener declaraciones favorables, ya no engañan a nadie.
La única realidad es que en las democrácias mundiales no tienen cabida los golpistas.
JFK
Europa solo aparece cuando hay que contar los muertos.
... i molt de temps no pot durar
Aixi que més aviat que tard el silenci es convertirà en clamor. O el desprestigi serà escandlós.
ona
Ens en sortirem.
terrassenc
2M de votants en un país de 7M d'habitants ón molts, cal continuar empenyent als polítics.
Ramon
L'acarnissament contra tots els responsables del 9N excepte Ramon Espadaler és un escàndol absolut. I escàndol doble. Escàndol per l'acarnissament perquè el 9N no pot ser il·legal. I escàndol per l'excepció. Però és que anem d'escàndol en escàndol. Els Jordis són exemple paradigmàtic del pres polític. Què més ha de passar perquè la comunitat internacional li aturi els peus a Espanya?
ceva
I tant que perseverarem!
Montse
El camí és traçat, tenim una meta no podem defallir, si cal podem parar una estona per agafar força i seguir. L'arrivada ens omplirà de joia i orgull.
pep
Tot el món veu com està actuant l'estat castellà amb la connivència d'europa, però la República Catalana sabrà superar-els i acabaran tots davant de tribunals internacionals
Àngels
Fins al final!!!!No ens aturarem
l'ONU
de la EU ja em vist (rebent "premis" de l'estat espanyols) que són tant mafiosos com ells, però això de l'Onu és un escàndol!..ara, no hi ha de pendre carrec un del pp (el partit amb més imputat d'europa), aqui a l'onu?...doncs ja està tot dit....hem de perseverar i guanyarem de totes, totes.
Obre els ulls
Espanya no es un pais democratic, llavors si tenen cabuda els colpistes. Els tenim al govern central, tots descendents directes del franquisme. I aquests si que paguen... ho fan amb porres i pilotes de goma
taberenc
les denúncies que el senyor De Zayas recomana ja es deuen estar tramitant, oi? oi?? I sinó poseu-vos-hi d'una punyetera vegada!! Que sembla que esteu adormits!
Demandes internacionals
A espanya se l'ha de fregir a demandes
Ciutadana farta
Doncs hem de passar de la ue i girar-nos cap a russia, i tambe israel, es diu geoestrategia , hem de fer el que mes ens convingui , i si ells ens ajuden lo altre caura com fruita madura, russia es la clau de volta, israel es l,estrategia, son valents , tenen força i tenen el mossad, uns i altres ens son i prescindibles per donar pel sac la ue,
magrab
I cada día gent com el belga Verhofstadt s'omplen la boca amb "els valors europeus" i condemnen Polònia i Hongria per una manca de democràcia. És una vergonya.
Josep
Mireu. L'escrit d Veatriz Talegòn tambe aclareix moltes coses...
Anna
Quan diuen geopolítica entenc xarxes corruptes de polítics només per propi benefici, amb lligams a l,extranger. O no volen desmuntar el seu castell de farses. Espero veure com cau alguna torre i tot trontolla. Catalans seguim !!*!!
Anna Armendares
No es la primera vegada que la UE i la ONU renuncien a defensar els drets humans. Fa 25 anys hi va haver una actuació molt pitjor, perque va ser criminal, va costar milers i milers de morts: la guerra a Iugoslavia i la destrucció de Bosnia i especialment Sarajevo i de bona part de Croacia es va fer amb els vist i plau de tos els paisos occidentals. Alija Izetvegovic, president de Bosnia, va ser empresonat per Serbia baixant d´un avió a Sarajevo. Ens pot passar tot aixó, pero no claudicarem.
Miquel
Ni pagando mucho dinero para tener declaraciones favorables, ya no engañan a nadie. La única realidad es que en las democrácias mundiales no tienen cabida los golpistas. Los únicos golpistas fuisteis vosotros en el 36
Ramon B.
El Col.lectiu Praga, que representa a molts juristes, fa dies ha presentat un denúncia a les Nacions Unides en contra el govern espanyol
Espanya un pais podrit i a dictadura corrupte vergonya d'Europa
Miquel
En mi anterior comentario he hecho una copia del primer comentario de esta noticia.Mi respuesta ha sido contradiciéndole diciendo que los únicos golpistas fueron los franquistas en el 36. Espero que se haya aclarado.
català emprenyat
ePPanya i EU només entenen de violència. de la que sigui però de violència la resta per a ells és música. Tristement només els morts i sobre tot si aquests comporten pèrdues enormes de diners els faran moure una mica tot i així seguiran fent veure que son els adalids de la democràcia i la justicia. Tot és una obra de teatre funesta. Ningú es creu a aquesta pudent europa i caspanya no hi pinta res encara que ells es creguin el melic de del món. l'ONU ja es ben conegut que es més que decorat car
Drets humans
Per què us penseu que el Rajoy ha enviat Moragas a la ONU? Per premiar-lo? No! Aquest personatge ha estat el cervell de l'operació Catalunya ajudat per la SSS i altres, ara és a l'ONU a fer el que ha fet aquí, joc brut, i per aturar qualsevol intent que fem els catalans per portar davant d'aquest organisme internacional la nostra situació d'indefensió i de repressió envers nosaltres per part de Ñ. Cal recordar el que va dir Solana, del PSOE. La banda del 155 no descansa, nosaltres TAMPOC.
Opinio
Al mon hi ha quatre classes de gent; els poderosos megalomans inhumans, després els seus executors que son els politics corruptes i a sota els indigents mentals que son els que votan i mantenen els que estan per sobre, i a l'altre banda els demòcrates que com que son minoria sempre portan la de perdre.
Danahe
No engañéis a nadie. No son presos políticos, son políticos presos. Yo no creo tampoco que deban estar en la carcel, pero no hay que mentir y hacer creer a nadie lo que no es.
Núria
VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!!!! VISCA EL SEU PRESIDENT!!! VISCA ELS JORDIS I ELS POLÍTICS EMPRESONATS!!!
Jordi Roca Lluís
Excel·lent declaració del Sr. De Zayas, i excel·lent entrevista del diari. Gràcies.
Lola
Catalu ya es la punta de l'iceberg, si cedeixen amb Catalunya perilla el benestar de tots els xupopteros que estan a les nacions unides, per aixó tancan els ulls i miren de costat, no els importa que vulnerin els drets humans ni que el segle XXI tinguem presos politics,ni que tuinguem un govern a l'exili, tampoc que interroguin a mestres i un llarg de coses més, només miran el seu benestar i el castell que tenen muntat.
Xiri
Segons Amnistia Internacional a Espanya no hi han presos politics. Segurament per al senyor Alfred de Zayas, Amnistia Internacional no es democratica.
Nuria de Mexic
Moragas es a l´ONU per impedir que Catalunya hi busqui ajuda. Aneu en compta. Recordeu que l´ONU h acceptat que Epanya i Marroc destrueixin els saharauis, doncs malgrat les obligacions que hi tenia Espanya, han fet veure que no saben res del que passa. A l´ONU em temo que poden ser pitjors que a l´UE. Tots els paisos i nacions que tenen aquesta mena de problemes s´han d´unir. Solets no anirem gaire lluny: mireu els pobres saharauis o els palestins ¡¡¡ Hem de denunciar la hipocresia dels grans.
Fins i tot el jutje Garzón
es part de Amnistía Internacional Ejpaña i d’altres movimients progres europeus, que voleu que pasi? Es pot ser molt progre a fora pero per la questió catalana son part del régimen.
Pica
Máxima del independentisme catalá: Tots els que pensem com nosaltres son democrates; els que no pensen com nosaltres,no ho son y no respeten els drets humans. Per tant: Amnistia Internacional, ONU, tota la UE, el Sr, Junkers , la Sra. Merkel, el Sr. Macron, la Sra. May, el Sr. Manuel Valls, el Consell de Europa, els EEUU, tots els catalans no independentistes, la resta de espanyols contraris a la independencia, etc, etc, no son democrates.
Ramon
Ni pagando mucho dinero para tener declaraciones favorables, ya no engañan a nadie. Te refieres al regimen franquista españistaní y a la aplicción del golpe contra las instituciones catalanas, no?
Joan
No parece,no afluxeu,casi ho tenim
Pena, AI
Personalment. i sentint-ho molt, m'he esborrat d' Amnistia Internacional, que té por de defensar a Europa el que defensa als països d'altres continents. Aquí deu tenir por de perdre les subvencions. Pena. Dedicaré aquests diners a altres entitats, tot i que seguiré participant en les accions de denúncia internacional que fan... perquè els perseguits d'aquest món no tenen la culpa del capteniment de l'entitat.
Legítim
Gràcies, Alfred de Zayas per les seves explicacions tan clares. I gràcies al diari per l'entrevista, magnífica. Sabem on som. Difícil, però seguirem. Tenim la legitimitat.
pjmm
Alfred de Zayas, el "experto" de la ONU que apoya el golpismo catalán, es pronazi y procastrista. Los secesionistas han publicitado profusamente el apoyo recibido de Alfred de Zayas, conocido por su revisionismo histórico a favor del régimen nazi.
Carme
Fagin com vulguin, pro la Republica Catalana i el seu President estan elligit per el poble. Si eren democratas els del Estat deixarien fer lo que els Catalans han votat a majoritat !!!! Hi som a prop de la Llibertat, no tornarem mai enradere ! Anims per tots ! Visca la Republica Catalana Lliure !
Enric
Sisplau, reviseu la sintaxi. Hi ha algun paràgraf que amb prou feines s'entén. Gràcies.
Margarita
Continuarem!!! Seguirem la lluita!! Nosaltres ho fem per amor a la terra i aquesta força es la que mou el mon.

envia el comentari